Spädbarnsdöd hade kunnat förhindras i USA

publicerad 6 juni 2022
- av Sofie Persson

Efter larmen om den farliga bakterie som återfunnits i modersmjölkersättningen från Abbott Nutritions fabriker och som dödat två spädbarn framkommer att den amerikanska livs- och läkemedelsmyndigheten blivit varnade om detta redan i oktober och att barnens död därför hade kunnat förhindras. FDA försvarar sig med att varningen ”kommit bort” i posten.

Det var i september förra året som USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA fick in en rapport om ett spädbarn som drabbats av den ovanliga sjukdomen Cronobacter. Cronobacter är en bakterie som kan förekomma utan att den nödvändigtvis ger en sjukdomsbild överhuvudtaget, men hos speciellt spädbarn kan den vara farlig.

Bakterien har sedan en tid tillbaka kopplats samman med just modersmjölkersättning i pulverform och när man fick in rapporten undersökte man därför om spädbarnet i fråga ätit denna produkt, vilket också visades vara fallet. Bebisen hade ätit ersättning från företagsjätten Abbott Nutrition. Samma vecka som larmet kom utförde FDA en rutinkontroll av företaget och man fann då inga större problem, dock ett fåtal ”sanitära problem”. Detta var den första inspektionen av Abbott Nutrition på två år, eftersom man skjutit upp kontrollerna på grund av coronakrisen.

Två spädbarn dog

Totalt blev fyra spädbarn allvarligt sjuka under resten av året med konstaterad Cronobacter och två av barnen avled av sjukdomen. Gemensamt för barnen var att de hade konsumerat modersmjölksersättning från Abbott Nutrition. Det skulle dock dröja till slutet av januari i år innan FDA beslutade sig för att göra en ytterligare inspektion av företaget, något som Politico rapporterade om.

Där fann man nu Cronobacter på flera ställen i fabriken som med enkelhet kunde komma i kontakt med modersmjölkersättningen som tillverkades där.

FDA har inte svarat på varför man tog så lång tid att inspektera efter spädbarnens död, men man återkallade flera produkter från fabriken efter fynden. En fabrik i Michigan blev också tillfälligt nedstängd.

Blivit varnade redan i oktober

En tidigare anställd vid Abbott Nutrition hade skickat brev till flera högt uppsatta chefer inom FDA och beskrivit hur företaget inte följt de strikta krav man har vid tillverkning av modersmjölkersättning samt hur den tidigare anställde fick sparken när denne gång på gång försökt ta upp dessa allvarliga problem.

Breven skickades i oktober förra året, endast veckor efter det första fallet av Cronobacter i september.

”Kom bort i posten”

Nu påstår FDA att vissa av breven inte ens kommit fram, rapporterar Politico. Vissa högre chefer menar att brevet inte kommit fram till dem på grund av ”post-problem” och skyller på ”personalproblem på grund av covid-19”. Andra menar att det inte kommit fram till dem förrän i februari i år. Dock intervjuade man personen bakom breven i december, vilket indikerar att någon inom FDA fått sitt brev åtminstone strax innan dess.

Förutom spädbarnens död har allt detta nu gjort att man i USA har brist på modersmjölkersättning vilket flera spädbarn som inte har tillgång till bröstmjölk är i desperat behov av. På grund av de återkallade produkterna samt nedstängningen av en fabrik beräknas det nu under maj månad vara en minskning på 43 procent, enligt företaget Datasembly.


Fakta: Cronobacter

Det är en bakterie som kan finnas lite överallt och som kan orsaka sjukdom under vissa omständigheter hos vissa personer. Cronobacterinfektion kan förekomma i alla åldersgrupper, men särskild risk löper nyfödda och i synnerhet de för tidigt födda. Det är bara i modersmjölkersättning i pulverform som bakterien kopplats ihop med sjukdom och kan hamna där genom att den finns i råvarorna, kontaminerar produkt efter pastörisering eller vid beredning av den ätfärdiga modersmjölkersättningen.

Källa: Livsmedelsverket


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.