Snowden bryter tystnaden – kritiserar Obama

NSA-läckan Edward Snowden publicerade under måndagen ett brev via Wikileaks. I brevet tackar han alla som hjälpt honom i flykten från Hong Kong och delar samtidigt ut svidande kritik mot USA:s president Barack Obama.

publicerad 3 juli 2013

I brevet går Edward Snowden till attack mot Barack Obamas administration som enligt Snowden får utlopp för sin politiska aggression med jakten på honom.

”Medan människor har ropat ut sitt stöd för mitt avslöjande om det här hemliga orättvisa systemet har regeringen i USA svarat med en utomrättslig jakt som har kostat mig min familj, min frihet att resa och min rätt att leva i fred utan fruktan för olaga övergrepp”, skriver Snowden och fortsätter:

”Den här formen av svek från en världsledare är inte rättvis, och det är inte heller rätt att straffas med att tvingas leva i utomrättslig exil. Det här är föråldrade, dåliga metoder som används för att få utlopp för politisk aggression”.

Innehållet i brevet ger en sällsynt inblick i tankarna hos en man som sett sina utvägar försvinna under de senaste dagarna, skriver brittiska The Independent.

Enligt Wikileaks har Snowden ansökt om asyl i 20 länder, däribland Norge och Finland. I lördags ringde den amerikanska vicepresidenten Joe Biden upp Ecuadors president Rafael Correa och bad honom att förkasta Snowdens asylansökan.

Snowden har varit på flykt sedan han offentliggjorde känsliga dokument som visar hur den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA, kan spionera på helt vanliga medborgare.

Han tros befinna sig i transitområdet på Moskvas flygplats sedan sin ankomst från Hong Kong den 23 juni. USA har ogiltigförklarat hans pass. Ecuador, där han hoppades att få asyl, har gett oklara besked om ett skydd för Snowden skydd, rapporterar AP.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.