Sikher kräver hårda straff för “kärleksjihad”

publicerad 6 juli 2021
- av Isac Boman
Genrebild - muslimskt giftermål.

En koalition av sikhiska ledare kräver att de federala indiska territorierna Jammu och Kashmir inför lagar mot ”kärleksjihad”, vilket innebär att muslimska män i regionen kidnappar icke muslimska kvinnor, tvingar dem att konvertera till islam och sedan gifter sig med dem. Detta har blivit ett stort problem i regionen, menar man.

En delegation av sikhiska ledare ska ha anlänt till staden Srinagar i slutet av juni och arrangerat en större protest med krav att den politiska ledningen inför nya lagar som tydligt förbjuder tvångskonverteringar till islam för att stoppa vad man beskriver som ofta ofrivilliga äktenskap.

Regionens politiska ledningen försäkrade sikherna om att man tänker införa en sådan lagstiftning och att man ser mycket allvarligt på tvångskonverteringarna.

– Enbart under förra månaden kidnappades och tvångskonverterades fyra sikhiska flickor, hävdar sikhledaren Giani Harpreet Singh.

Två uppmärksammade fall har fått regionens sikhiska befolkningen att rasa och kräva hårdare tag mot de muslimska tvångsäktenskapen och minst en förövare ska ha arresterats för att ha tvingat en 18-årig kvinna till islam och giftermål.

Flera andra fall har rapporterats in men ännu inte bekräftats av indiska myndigheter.

I de indiska delstaterna Uttarakhand, Madhya Pradesh och Uttar Pradesh har redan lagstiftning införts som kriminaliserar användandet av äktenskap för att tvinga någon till religiös konvertering. Delstaterna Haryana och Karnataka har låtit meddela att man planerar att ta fram liknande lagar och där så kallad ”kärleksjihad” kan ge tio års fängelse.

Vänsterliberala kritiker mot lagstiftningen menar att de nya lagarna avskräcker och gör det svårare för människor att gifta sig över de religiösa gränserna.

Noterbart är dock att nästan 80 procent av Indiens befolkning är hinduer, drygt 14 procent är muslimer, 2,3 procent är kristna och 1,72 procent identifierar sig som sikher. Den totala befolkningen uppgår till närmare 1,4 miljarder människor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!