Sebastian Kurz avgår som Österrikes förbundskansler

publicerad 11 oktober 2021
- av Sofie Persson

Sebastian Kurz avgår från sin post som förbundskansler i Österrike. Detta efter att han anklagats för korruption och enligt anklagelserna bland annat ska ha mutat en tidning.

Kurz meddelade under lördagen att han avgår från sin post efter att tre av de största oppositionspartierna krävt hans avgång, rapporterar TT. Kurz har under en tid varit anklagad för korruption och menar nu att han vill undvika ”kaos” genom att avgå.

– Jag vill därför lämna plats för att förhindra kaos och säkerställa stabilitet, sade han på en presskonferens.


Annonser:


Anklagelserna som riktas mot honom är många, bland annat misstänkts 35-åringen ha mutat en tidning med miljontals kronor för att skriva positivt om honom. Tidningen ska även ha publicerat falska opinionsundersökningar där Kurz beskrivits som mer populär än han varit. Han avvisar anklagelserna som falska och menar att han kommer att kunna förklara vad det var som egentligen hände.

De är falska. Jag kommer att kunna förklara detta, det är jag säker på, sade han.

Det är inte första gången 35-åringen avgår som förbundskansler. 2019 tvingades han avgå efter att parlamentet röstat ja till en misstroendeförklaring mot honom, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Enligt Kurz egen utsaga kommer han att stå kvar som partiledare för det Österrikiska Folkpartiet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.