Utrikes

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz tvingas avgå

Det österrikiska parlamentet röstade under måndagen ja till en misstroendeförklaring som riktats mot landets förbundskansler Sebastian Kurz. Detta innebär att Kurz tvingas bort från förbundskanslerposten och att regeringen faller.

Tidigare i maj tvingades Heinz-Christian “HC” Strache, partiledare för det högernationalistiska Frihetspartiet (FPÖ), att avgå från sin post som vice förbundskansler samt sport- och civilminister. Detta efter att filminspelningar avslöjat hur Strache lovat en rysk oligark fördelar i utbyte mot stöd från oligarken.
Efter Straches avgång sprack regeringssamarbetet mellan FPÖ och Folkpartiet (ÖVP), och har under de senaste veckorna enbart letts av Sebastian Kurz ÖVP.

Under måndagen röstade det österrikiska parlamentet för en misstroendeförklaring mot förbundskansler Sebastian Kurz. Bakom misstroendeförklaringen låg den forna regeringspartnern FPÖ samt Socialdemokraterna (SPÖ). FPÖ anklagar Kurz för att använda skandalen för att konsolidera makten åt sig själv, rapporterar The Guardian.

Sebastian Kurz har sedan tidigare flaggat för nyval efter att skandalen kring Heinz-Christian Strache briserade.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!