SD:s EU-ledamot: Vill slippa ”brexitkaos” i Sverige

EU-valet 2019

publicerad 14 maj 2019
- av Markus Andersson

Tidigare förespråkade SD ett utträde ur den europeiska unionen, en position som man nu har övergivit. Anledningen är att man inte tycker att Storbritanniens utträde ur unionen har fungerat bra, enligt toppkandidaten Peter Lundgren.

– Ärligt talat, brexit har inte direkt fungerat. Jag trodde att vi i dag skulle kunna dra initiala slutsatser, blev det bra eller inte. Men det blev en inrikespolitisk cirkus, en komediserie mer eller mindre. Man får vara pragmatisk, man vill inte sätta Sverige i den situationen, säger han i P1 Morgon.

Lundgren poängterar dock att han anser att EU-kritiska väljare bör fortsätta rösta på partiet och poängterar att SD nu istället kommer att arbeta för att förändra EU inifrån och att unionen idag inte är någonting som han är nöjd med.

Han vill exempelvis att EU:s budget ska skäras ner ordentligt och att fler frågor hanteras av de nationella parlamenten i respektive land snarare än på överstatlig nivå i Bryssel.

Vidare menar han att EU- och invandringskritiska partier för första gången någonsin nu är tillräckligt starka för att ha chansen att på allvar påverka i EU och att det är en chans som bör tas innan det kan bli åter aktuellt att driva frågan om utträde ur unionen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!