Schweizarna röstar emot EU-invandring

publicerad 9 februari 2014

Med knapp marginal röstade den schweiziska befolkningen på söndagen igenom en lagändring som minskar invandringen av EU-medborgare till Schweiz.

Folkomröstningen blev väldigt jämn. 50,3 procent röstade för förslaget och 49,7 procent röstade emot det.

Omkring 80 000 EU-invandrare kommer årligen till Schweiz. I och med folkomröstningen kommer det bli svårare att invandra till Schweiz från EU-länderna. Rättigheten att invandrare får ta med sig hela familjen kommer att strypas.

Den schweiziska regeringen har tre år på sig att förhandla med EU om det invandringsavtal som finns mellan parterna. Konsekvenserna av omröstningen kan komma att ”reta” multinationella företag i Schweiz, skriver nyhetsbyrån Reuters.

De som är mest nöjda över röstresultatet är det schweiziska folkpartiet SVP. Det var också de som drev frågan om EU-invandringen till folkomröstning.

Det har dock yttrats missnöje mot omröstningens utgång, främst av lobbyorganisationer som företräder arbetarrörelsen i landet. De hävdar att EU-invandrarna tillför mycket till landets arbetsmarknad.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.