Utrikes

Saudiarabien: Journalist mördades av misstag

Den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat tidigare i månaden.

Saudiarabien erkänner att journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul tidigare i månaden. Men kungadömet uppger att mordet utfördes av misstag.

Tidigare i månaden ska Jamal Khashoggi, saudisk journalist som bland annat arbetade för Washington Post, ha mördats inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Saudiarabien har nekat till att man skulle haft med mordet att göra, men har ändrat sin historia allt eftersom fler detaljer blivit kända.
Under söndagen sade Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir att Khashoggi hade mördats av misstag i en “skurkoperation”. Han förnekade att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman skulle haft kännedom om mordet på Khashoggi.

– De individer som utförde detta gjorde det utan auktoritet. Det gjordes uppenbarligen ett gravt misstag, sade al-Jubeir i en intervju med Fox News.

Tidigare har Saudiarabien uppgett att Jamal Khashoggi omkommit inne på konsulatet efter att ett slagsmål brutit ut.

Från omvärlden och i Washington har krav väckts för att USA ska upphöra med vapenförsäljningen till Saudiarabien, men president Donald Trump säger att han väntar tills mordet har utretts innan han fattar några beslut.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!