Saudiarabien: Journalist mördades av misstag

publicerad 22 oktober 2018
Den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat tidigare i månaden.

Saudiarabien erkänner att journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul tidigare i månaden. Men kungadömet uppger att mordet utfördes av misstag.

Tidigare i månaden ska Jamal Khashoggi, saudisk journalist som bland annat arbetade för Washington Post, ha mördats inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Saudiarabien har nekat till att man skulle haft med mordet att göra, men har ändrat sin historia allt eftersom fler detaljer blivit kända.

Under söndagen sade Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir att Khashoggi hade mördats av misstag i en ”skurkoperation”. Han förnekade att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman skulle haft kännedom om mordet på Khashoggi.

– De individer som utförde detta gjorde det utan auktoritet. Det gjordes uppenbarligen ett gravt misstag, sade al-Jubeir i en intervju med Fox News.

Tidigare har Saudiarabien uppgett att Jamal Khashoggi omkommit inne på konsulatet efter att ett slagsmål brutit ut.

Från omvärlden och i Washington har krav väckts för att USA ska upphöra med vapenförsäljningen till Saudiarabien, men president Donald Trump säger att han väntar tills mordet har utretts innan han fattar några beslut.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.