Saudiarabien erkänner: Journalist dog inne på konsulat

publicerad 20 oktober 2018
USA:s utrikesminister Mike Pompeo samtalar med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Riyadh den 16 oktober 2018.

Saudiarabien erkänner nu att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi dog inne på Saudiarabiens konsulat i Turkiet efter att ha hamnat i slagsmål inne på konsulatet.

Under de senaste veckorna har den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande fått stor internationell uppmärksamhet. Den saudiska regimen har från början pekats ut som skyldiga för hans försvinnande, men regimen har konsekvent förnekat att man hade något med försvinnandet att göra. Khashoggi har varit verksam som journalist och har bland annat skrivit för Washington Post.

Nu erkänner Saudiarabien genom en åklagare att Jamal Khashoggi dog inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Enligt den saudiske åklagaren ska Khashoggi avlidit efter att ett slagsmål brutit ut inne på konsulatet, rapporterar Sky News.

Saudiarabien har gripit 18 personer som är misstänkta för att ha ett samband med Khashoggis mystiska död. Regimen har även sparkat Ahmed el-Asiri, som är en av landets främsta underrättelspersoner, och seniorrådgivaren Saud al-Qahtani.

Enligt uppgifter till Reuters ska Khashoggi ha mördats inne på konsulatet och hans kropp styckats och fraktats iväg. Misstankar har riktats mot att det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi var ett beställningsjobb från den saudiska regimen.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz har satt i ordning en kommitté som ska ledas av kronprins Mohammed bin Salman. Kommitténs uppgift är att omstrukturera den saudiska underättelsetjänsten efter det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.