“Satanistisk” performancekonstnär kan bli ambassadör för Ukraina

publicerad 28 september 2023
- av Markus Andersson
Zelenskyj ska själv ha handplockat Abramović, enligt henne själv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Performancekonstnärinnan Marina Abramović har gjort sig känd för sin sataniska och ockulta symbolik, med en stark fascination för blod, död och djävulen.

Nu berättar hon att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bett henne att bli ambassadör för Ukraina.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat den serbiska konstnärinnan i samband med att hon bjöd in Hillary Clintons kampanjchef John Podesta till en så kallad ”Spirit Cooking-middag” – en referens till det konstverk Abramovic gjorde 1997 där hon bland annat anspelar på hur blandningar av urin, blod och bröstmjölk ska nyttjas i syfte att ”ta kontakt med den andliga världen”.

 

Andra uttryck för hennes “konst” speglar en stark fascination för blod, död och diabolisk symbolik, däribland bilder där hon sitter på högar av lik, håller fram ett flått gethuvud, åmar sig runt skelett, poserar i ett brinnande pentagram, dricker låtsasblod med mera. Hon är även känd för att ha poserat framför tavlan ”Satan kallar sina legioner” tillsammans med ingen mindre än den beryktade bankmagnaten Jacob Rothschild.

Abramović har sedan krigsutbrottet varit uttrycklig i sitt stöd till Ukraina och har även satt upp konstföreställningar för att samla in pengar till landet. Nu uppger hon själv att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj erbjudit henne att bli ambassadör för Ukraina.

– Jag var den första konstnären som stödde kriget i Ukraina mot Ryssland och som gav min röst. Det är definitivt en upprepning av historien. Jag har blivit inbjuden av Zelenskyj att bli ambassadör för Ukraina, avslöjar hon i en intervju.

Hon låter också meddela att hon blivit inbjuden att sitta i styrelsen för Babyn Yar Holocaust Memorial Center i Kiev – ett minnescenter för judar som dödades i Ukraina under andra världskriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!