Sarkozy döms till fängelse för korruption

publicerad 2 mars 2021
- av Per Nordin
Nicolas Sarkozy
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den franske ex-presidenten Nikolas Sarkozy har dömts till tre års fängelse för korruption. Sarkozy döms för att ha försökt muta en domare och få honom att avslöja information om ett pågående korruptionsfall där den tidigare presidenten själv var implicerad.

Sarkozy själv har tidigare hävdat att han aldrig någonsin begått ”minsta lilla” korruptionshandling, men den förklaringsmodellen köpte inte rätten. Istället döms han till tre års fängelse – varav två år villkorligt.

66-åringen var president i Frankrike mellan 2007 och 2012 och mutförsöket ska ha utförts 2014. Sarkozy kan ansöka om att få spendera fängelsetiden i sitt hem med fotboja. Han planerar också att överklaga den fällande domen och kommer inte att häktas under tiden som överklagan pågår.

Enligt AP var domen ett hårt slag mot Sarkozy eftersom han fortfarande spelar en inflytelserik och viktig roll i fransk politik och ses som en stor profil bland franska neokonservativa.

Detta är första gången i Frankrikes moderna historia som en tidigare president döms för korruption och får fängelsestraff. Sarkozys föregångare Jacques Chirac dömdes också för att ha förskingrat pengar under sin tid som borgmästare av Paris, men detta klassades inte som korruption och han fick bara villkorlig dom.

För Sarkozys del är detta dock bara början, i slutet av mars väntar ännu en rättegång och han utreds även för ett tredje fall av korruption.

Sarkozys medbrottslingar – advokaten och vännen Thierry Herzog och domaren Gilbert Azibert förklarades också skyldiga och dömdes till samma straff som politikern. Enligt domstolen hade de tre format en ”korruptionspakt” som bedöms som särskilt allvarlig eftersom det handlade om en tidigare president som begått brott för personlig vinning.

Nästa rättegång för Sarkozy handlar om att han och 13 andra neokonservativa franska politiker står åtalade för olaglig valfinansiering. Man ska bland annat ha fått pengar till sin valkampanj från den tidigare libyske ledaren Muammar Kadaffi, förfalskat dokument och gjort sig skyldiga till omfattande bedrägerier.

Ett tredje fall är också under utredning och där misstänks Sarkozy i sin tidigare roll som budgetminister 1994 ha tagit emot mutor i samband med vapenaffärer mellan Pakistan och Saudiarabien.

Nicolas Sarkozy var president i Frankrike mellan 2007 och 2012.

I sitt eftermäle är han bland annat känd för att ha fört fram vikten av att den franska ursprungsbefolkningen blandar ut sig med immigranter. "Det är inget val, det är en plikt. Det är en absolut nödvändighet.", sade han bland annat om ämnet.

Han klargjorde även att om detta inte skulle ske frivilligt, skulle "staten övergå till mer tvingande åtgärder" för att genomföra detta.

https://www.youtube.com/watch?v=j4KqvVlp9LQ

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!