Sabotagekampanj mot bilövervakning fortsätter i London

Klimatöverdrifterna

publicerad 31 augusti 2023
- av Sofie Persson
ULEZ-zon i London.

Under tisdagen protesterade medborgare i London mot de ökade bilmiljözonerna. Missnöjet har också visat sig i att åtskilliga övervakningskameror, som registrerar bensin- och dieselbilar för att sedan dela ut straffavgifter blivit stulna eller sönderslagna.

I London finns sedan 2019 en så kallad ”miljözon”, ULEZ (ultra-low emission zone), där ägare av äldre fordon tvingas betala straffavgifter för att få köra i området. Tidigare i år deklarerade borgmästaren, Sadiq Khan, att zonen skulle expandera och täcka nästan hela staden, med motiveringen att luftföroreningarna gör medborgarna sjuka. I miljözonen finns speciella kameror som använder en särskild teknologi för att automatiskt kunna identifiera registreringsskyltar.

Redan i våras började medborgarna protestera mot den ökade massövervakningen genom att sabotera åtskilliga kameror, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället. Nu har London sedan tisdagen expanderat miljözonen och protesterna mot borgmästarens beslut har återigen flammat upp. Åtskilliga kameror ska även ha blivit förstörda, något som aktivistgruppen ”Blade Runners” tagit på sig ansvaret fört.

Sedan 1 augusti i år har så många som 185 kameror blivit förstörda och 164 försvunnit.

Kamerorna kommer att fortsätta att komma ner, förutspår Nick Arlett, som har organiserar protester genom bland annat Action Against Ulez, enligt ABC News. Folk är arga.

Straffavgifterna gäller för de flesta bensinbilar och skåpbilar som byggdes innan 2006 och för dieselfordon som byggdes före 2015, och kostar 12,5 pund per dag. Även om borgmästaren menar att ”fem miljoner Londonbor kommer att andas friskare luft”, så menar kritiker samtidigt att det är ett ekonomisk fråga snarare än en miljöfråga. De flesta medborgare i staden menar att man inte har råd att byta bil, eller kan klara sig utan, för att kunna undvika straffavgifterna.

Jag har inga pengar för att betala avgifterna, jag har inga pengar för att ersätta min bil, säger Austen, en av deltagarna i protesterna.

Premiärministern Rishi Sunak är heller inte helt med på den utökade miljözonen och straffavgifterna i London, enligt den brittiska statskanalen BBC. Han menar att det inte är ”rätt tid” att utsätta medborgarna för dessa kostnader då åtskilliga redan har det tufft ekonomiskt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!