Sabotagekampanj mot brittiskt övervakningsprojekt

Teknokratins framfart

publicerad 16 mars 2023
- av Markus Andersson
ULEZ-zon i London.

ULEZ (ultra-low emission zone) är en ”miljözon” i London där ägarna av äldre fordon tvingas betala straffavgifter för att få köra i området.

Borgmästare Sadiq Khan har deklarerat att ”miljözonen” ska expandera och täcka hela storstadsområdet – någonting som fått många medborgare att rasa och några att börja sabotera de kameror som används för att registrera trafikanterna.

Trots att en utredning visat att en majoritet av London-borna är motståndare till ”miljözonen” har Londons brittisk-pakistanske borgmästare valt att gå vidare med projektet, han motiverar massövervakningen och straffavgifterna med att luftföroreningarna i London gör medborgarna sjuka.

Nu verkar det som att några britter börjat ta till civil olydnad för att markera sitt missnöje mot Khans agenda. Under senare tid har någon klippt av kablarna till flera av övervakningskamerorna kort efter att de installerats, och på platsen satt upp lappar med texten ”NO ULEZ!”

På andra platser ska ULEZ-kameror helt enkelt ha slitits bort och kastats på marken, ett agerande som fått Sadiq Khan och hans stab att rasa.

– Det är en stor besvikelse att se att motstånd mot en policy används som ursäkt för brottslig skadegörelse. Denna småaktiga vandalism mot Londons viktiga transportinfrastruktur är helt oacceptabel, deklarerar borgmästarens talesman.

De nyinstallerade kamerorna använder en särskild teknologi för att automatiskt kunna identifiera registreringsskyltar och övervaka London, på sociala medier uttrycker många stöd och sympatier till de som valt att sabotera dem.

Övervakningskameror som kommer att användas för att spåra och bötfälla förare inom ramen för det nya ULEZ-systemet har vandaliserats innan de ens satts på, för att oavsett Khans totalitära regim kommer folket i slutändan att bestämma”, skriver exempelvis Bernie Spofforth i ett inlägg som fått nästan 5000 ”gilla-markeringar”.

Många ger också egna tips på hur man kan sabotera övervakningskamerorna – bland annat genom att spraya färg eller andra substanser som gör det omöjligt för kameralinserna att fungera som tänkt.

Sadiq Khan tycks dock inte vilja backa i frågan och har tidigare anklagat kritiker av massövervakningen för att vara ”högerextrema” och ”covidförnekare”. Han har också försvarat sina planer med argument om att ULEZ kommer att ge britterna ”renare luft och mer hälsosamma liv”.

Det kan noteras att London redan sedan tidigare klassas som den stad utanför diktaturen Kina med flest övervakningskameror. Redan 2017 ska där ha funnits mellan fyra och sex miljoner kameror och ända sedan 1990-talet har politikerna lobbat för att utökad kameraövervakning är ett nödvändigt ont.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!