Historiskt beslut: Rysslands ortodoxa kyrka bryter med Konstantinopel

publicerad 16 oktober 2018
Filaret av Kiev, patriark för Ukrainas ortodoxa kyrka.

Den ryska ortodoxa kyrkan väljer att i ett historiskt beslut att klippa banden med patriarkatet i Konstantinopel. Beslutet kommer efter att Konstantinopel godkänt att Kievs kyrka bryter sig fri.

Efter konflikten i östra Ukraina och på Krimhalvön 2014 har en splittring uppstått mellan Moskvapatriarkatet och Kievpatriarkatet i den ortodoxa kyrkan. Nyligen valde Kiev att bryta sig loss från Moskva och bli en självständig del av den ortodoxa kyrkan – ett beslut som inte setts med blida ögon av Moskva.

När Konstantinopels patriarkat nu väljer att stödja Kievpatriarkatets självständighet kommer Moskvapatriarkatet att klippa alla band med Konstantinopel.


Annonser:


Beslutet väntas påverka den ortodoxa kyrkan för en lång tid framöver.

Den största splittringen i den ortodoxa kyrkan i modern historia”, skriver ryska RT och nämner den stora schismen 1054 där den östliga ortodoxa kyrkan separerades från den romersk-katolska kyrkan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.