Ryssland redo att kapa alla band med EU

publicerad 12 februari 2021
- av Markus Andersson
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov meddelar att Ryssland är redo att bryta alla band med EU om unionen inför ytterligare ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Relationerna mellan EU/USA och Ryssland har försämrats kraftigt den senaste tiden, inte minst efter att EU:s inblandning i ryskt rättsväsende och inrikespolitik och deklarerat att fängslandet av den förskingringsdömde oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kan leda till ekonomiska sanktioner mot landet.

Tre europeiska diplomater som Reuters har pratat med berättar att EU gemensamt förmodligen kommer att införa inreseförbud till unionen för president Vladimir Putin och hans nära allierade – kanske så snart som i slutet av februari.


Annonser:


Det är framför allt Tyskland och Frankrike som driver på planerna om sanktioner mot Ryssland. Det faktum att Ryssland valde att utvisa en svensk, en tysk och en polsk diplomat för att dessa deltagit i en oppositionell protest anges som förevändning för sanktionerna, enligt källor som Reuters talat med.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov menar att om EU:s planer på ytterligare sanktioner riskerar att slå hårt mot den ryska ekonomin och att landet som en följd kan tvingas att helt bryta med den europeiska unionen.

– Vi vill inte isolera oss själva från det globala livet men vi måste vara redo för det. Om du vill ha fred så förbered dig för krig, konstaterar han.

Samtidigt väljer Ryssland att i hårda ordalag kritisera hur NATO-närvaron i grannlandet Norge blir allt starkare och hur detta upplevs som ett hot mot Ryssland och dess suveränitet.

– Vi kan verkligen inte prata om lugn när spänningarna ökar vid den ryska gränsen och en kraftfull paradplats har bildats för militära operationer mot vårt land, säger utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova.

Det handlar bland annat om att amerikanska bombplan planeras anlända snart till Norge och där träna tillsammans med norsk militär. Zakharova beskriver den ökade NATO-närvaron som ”det senaste i en serie av liknande händelser” och pekar även på att det finns en hamn för amerikanska atomubåtar nära norska Tromsö.

– Denna typ av aktiviteter av Oslo hotar den regionala säkerheten och gör slut på den norska traditionen att inte tillåta utländska militärbaser på sitt territorium, menar hon.

Som svar har Ryssland offentliggjort att man själva kommer sätta upp nya militärbaser och förflytta trupper närmare gränsen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.