Ryssland utvisar svensk diplomat

publicerad 8 februari 2021
- av Markus Andersson
Rysslands president Vladimir Putin.

En svensk diplomat blir persona non grata i Ryssland efter att denne personligen ska ha deltagit i en demonstration till stöd för den pro-västliga oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) svarar med att hota att utvisa ryska diplomater som hämnd.

Utöver den svenska diplomaten utvisas också diplomater från Polen och Tyskland för att ha deltagit i demonstrationen och sålunda avvikit från sitt diplomatiska uppdrag genom att tydligt ta ställning i rysk inrikespolitik. Ryska myndigheter beskriver diplomaternas deltagande i protesterna som ”oacceptabla” och ”högst opassande” och meddelas nu därför få lämna landet så snart som möjligt.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kontrar med att Sverige för detta nu kan komma att utvisa ryska diplomater som ”hämnd”.

– Det kan mycket väl bli aktuellt, säger hon i SVT:s Agenda.

Linde menar vidare att den svenske diplomaten inte alls deltog i protesterna eller uttryckte sitt stöd för den politiske oppositionsledaren, utan att han bara var där för att ”observera” händelserna.

– Det är helt oacceptabelt, jag talade med vår diplomat som fick en vecka på sig att lämna, han har bara observerat demonstrationerna och det ingår i en diplomats jobb att se vad som händer och rapportera om det hem, menar hon.

Linde klargör att man ”samordnat” sig med Tyskland och Polen och kommer att ”svara på ett tydligt sätt”. Just nu lobbar även EU för skärpta sanktioner mot Ryssland som straff för att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj nyligen dömts till fängelse av en domstol i Moskva för förskingring och utreds för ytterligare brottslighet. Att kalla hem europeiska diplomater från Ryssland kan komma att bli en del i detta.

Fakta Diplomati

Persona non grata betyder "ej önskad/välkommen person" - en term som används inom den diplomatiska språkkoden och även bildligt om individer som ej accepteras i ett sammanhang. Eftersom diplomater i regel inte kan lagföras i det land där de arbetar brukar man även vid misstanke om brott eller annat stötande beteende i enlighet med Wienkonventionen förklara diplomaten Persona non grata och därmed indirekt tvinga det sändande landet att återkalla diplomaten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!