Ryssland hotar USA om man blockerar Kaspersky

publicerad 1 juli 2017

Ryssland säger att man kommer vidta åtgärder om det amerikanska försvarsdepartementet förbjuder sina anställda att använda program från det ryska IT-företaget Kaspersky.

Ett lagförslag i den amerikanska senaten skulle, om det går igenom, förbjuda det amerikanska försvarsdepartementet att använda sig av program från Kaspersky. Ryssland har hotat med att ”besvara” USA om förbudet går igenom.

Rysslands kommunikationsminister Nikolaj Nikiforov säger att Ryssland använder ”flera amerikanska mjukvaru- och hårdvarulösningar inom IT-området, även i mycket känsliga områden”, rapporterar Bloomberg.

Bedömare ser det som troligt att Ryssland i sin tur skulle införa liknande sanktioner mot amerikanska IT-företag om Kaspersky förbjuds av USA:s försvarsdepartement.

FBI har under den senaste veckan intervjuat ett flertal Kaspersky-chefer i USA då man misstänker att Kaspersky kan ha varit inblandade i Rysslands påstådda hackning av det amerikanska presidentvalet. Det finns dock inga bevis för att så skulle vara fallet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.