Ryskt bilmärke återupplivas

publicerad 19 maj 2022
- av Sofie Persson
Bil av märket Moskvich.

Ryssland vill väcka det gamla bilmärket Moskvich till liv igen och kommer att påbörja tillverkning i den numera stängda Renaultfabriken i Moskva.

Flera företag har helt pausat eller stoppat sina verksamheter i Ryssland på grund av kriget. McDonalds uppgav exempelvis tidigare under veckan att man stänger ner sin verksamhet helt i landet. Även bilföretag har gjort detsamma och Renault meddelande redan i april att man planerade att helt dra sig ur den ryska marknaden och sälja sin andel, rapporterar Vi Bilägare.

Nu har den ryska staten meddelat att man ska använda den tomma Renaultfabriken i Moskva till att återigen börja tillverka bilar av det ryska märket Moskvich.

Vi kan inte tillåta att tusentals arbetare blir sysslolösa. I år ska vi vända blad i historien om Moskvich”, skriver Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin i ett blogginlägg.

Bilmärket grundades 1929 i samarbete med Ford och är känt för att vara enkelt och kraftigt. Dock har bilarna också ett lite sämre rykte om sig om att ha dålig driftsäkerhet och att det ofta tog lång tid för leverans av bilarna. Moskvich upphörde med sin produktion 2002 och gick officiellt i konkurs 2006.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.