McDonalds stänger helt i Ryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 17 maj 2022
- av Sofie Persson
McDonalds i Sankt Petersburg 2013.

Snabbmatsjätten McDonalds uppger att man helt ska avveckla sin verksamhet i Ryssland. Skälen som anges är att ”den humanitära krisen som orsakats av kriget i Ukraina” har gjort det ”ohållbart” att fortsätta hålla restaurangerna öppna i Ryssland.

När kriget i Ukraina startade stängde matjätten sina restauranger tillfälligt i hela landet och de har varit stängda sedan dess. Nu meddelar McDonalds att de planerar att avveckla hela sin ryska verksamhet inom kort eftersom man anser att det inte längre är ”hållbart”.

Den humanitära krisen som orsakats av kriget i Ukraina, och den framkallade oförutsägbara verksamhetsmiljön, har fått McDonald’s att dra slutsatsen att fortsatt ägande av verksamheten i Ryssland inte längre är hållbart eller förenligt med McDonalds värderingar”, skriver man i ett pressmeddelande.

Avsikten är nu att sälja till lokala köpare, men att ta bort loggan, menyn och liknande från restaurangerna. I nuläget kommer de 62 000 anställda att få betalt tills försäljningen är avslutad och förhoppningen är att de ska kunna arbeta kvar med de nya köparna.

Matjätten räknar med att få ta en nedskrivning på 1,2-1,4 miljarder dollar för avvecklandet av verksamheten.

McDonalds öppnade 1990 i Moskva och har sedan ökat till 850 restauranger i landet.


Fakta: McDonalds

Företaget grundades av bröderna Richard och Maurice McDonald och den första restaurangen öppnades 1940 i San Bernardino i Kalifornien. 1955 skapades McDonalds moderna franchisekedja av Ray Kroc. Idag har kedjan över 37 000 restauranger i 118 länder och 69 miljoner kunder per dag. 1,8 miljoner människor arbetar för McDonalds världen över.

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.