Protesterna i Iran

Rouhani: Befolkningen är fri att demonstrera

Hassan Rouhani har varit Irans president sedan 2013

Irans president Hassan bryter nu tystnaden efter de senaste dagarnas protester mot hans styre. Enligt Rouhani står det den iranska befolkningen fritt att uttrycka sitt missnöje mot landets regering.

I fyra dagar har tusentals iranier tagit till gatorna för att öppet visa sitt missnöje mot vad man menar är ett teokratiskt och maktfullkomligt styre i landet. Minst 12 personer har dödats i demonstrationerna.
Nu bryter den iranske presidenten Hassan Rouhani tystnaden. I ett uttalande säger Rouhani att befolkningen har rätt att på ett fredligt sätt demonstrera mot regeringen, men att våldsamheter och vandalism inte kommer tillåtas, rapporterar The Independent.

I ett försök att motverka demonstrationerna ströp Iran tillfälligt åtkomsten till bland annat Instagram och messengertjänsten Telegram, där användare kan skicka krypterade meddelanden.

De senaste dagarnas regimkritiska demonstrationer bedöms vara de största i Iran sedan 2009. Då var det den dåvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad som var i skottgluggen. Irans president Hassan Rouhani kom till makten 2013 och är folkligt vald. Den iranske presidenten lyder dock under landets andlige ledare Ali Khamenei, som inte är folkligt vald.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!