Rouhani: Befolkningen är fri att demonstrera

publicerad 1 januari 2018
Hassan Rouhani har varit Irans president sedan 2013

Irans president Hassan bryter nu tystnaden efter de senaste dagarnas protester mot hans styre. Enligt Rouhani står det den iranska befolkningen fritt att uttrycka sitt missnöje mot landets regering.

I fyra dagar har tusentals iranier tagit till gatorna för att öppet visa sitt missnöje mot vad man menar är ett teokratiskt och maktfullkomligt styre i landet. Minst 12 personer har dödats i demonstrationerna.

Nu bryter den iranske presidenten Hassan Rouhani tystnaden. I ett uttalande säger Rouhani att befolkningen har rätt att på ett fredligt sätt demonstrera mot regeringen, men att våldsamheter och vandalism inte kommer tillåtas, rapporterar The Independent.

I ett försök att motverka demonstrationerna ströp Iran tillfälligt åtkomsten till bland annat Instagram och messengertjänsten Telegram, där användare kan skicka krypterade meddelanden.

De senaste dagarnas regimkritiska demonstrationer bedöms vara de största i Iran sedan 2009. Då var det den dåvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad som var i skottgluggen. Irans president Hassan Rouhani kom till makten 2013 och är folkligt vald. Den iranske presidenten lyder dock under landets andlige ledare Ali Khamenei, som inte är folkligt vald.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.