Hassan Rouhani vann Irans presidentval

publicerad 15 juni 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Iran har valt en ny president. Reformisternas kandidat Hassan Rouhani vann landets presidentval och ersätter Mahmoud Ahmadinejad.

Irans inrikesminister Mostafa Mohammad-Najjar, meddelade via nationell tv runt halv 9-tiden på kvällen i Teheran att Rouhani hade vunnit, uppger brittiska The Guardian. 18 miljoner iranier röstade på Rohani av de sammanlagt 37 miljoner som deltog i valet. Inrikesministern sade att valdeltagandet låg på 72,7 procent.

Nyhetsbyrån Reuters Iranbevakare betraktar en vinst för Rouhani som en överraskningsseger över de mer konservativa kandidaterna, som före valet spåddes vara favoriter, skriver TT.

Irans högsta ledare, Ali Khamenei, skrev på sin Twitter att oavsett hur valresultatet blir så visar det på befolkningens uppskattning till tron.

En röst på någon av dessa kandidater är en röst på den islamiska republiken och en röst som visar på förtroende för systemet”, skrev Khamenei.

Hassan Rohani har under valrörelsen talat om bristen på frihet i Iran och gett sitt stöd åt att politiska fångar ska släppas. Han förespråkade också en försonligare inställning till omvärlden.

Sammanlagt fick Hassan Rouhani 50,68 procent av rösterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!