Utrikes

Hassan Rouhani vann Irans presidentval

Iran har valt en ny president. Reformisternas kandidat Hassan Rouhani vann landets presidentval och ersätter Mahmoud Ahmadinejad.

Irans inrikesminister Mostafa Mohammad-Najjar, meddelade via nationell tv runt halv 9-tiden på kvällen i Teheran att Rouhani hade vunnit, uppger brittiska The Guardian. 18 miljoner iranier röstade på Rohani av de sammanlagt 37 miljoner som deltog i valet. Inrikesministern sade att valdeltagandet låg på 72,7 procent.
Nyhetsbyrån Reuters Iranbevakare betraktar en vinst för Rouhani som en överraskningsseger över de mer konservativa kandidaterna, som före valet spåddes vara favoriter, skriver TT.

Irans högsta ledare, Ali Khamenei, skrev på sin Twitter att oavsett hur valresultatet blir så visar det på befolkningens uppskattning till tron.

En röst på någon av dessa kandidater är en röst på den islamiska republiken och en röst som visar på förtroende för systemet”, skrev Khamenei.

Hassan Rohani har under valrörelsen talat om bristen på frihet i Iran och gett sitt stöd åt att politiska fångar ska släppas. Han förespråkade också en försonligare inställning till omvärlden.

Sammanlagt fick Hassan Rouhani 50,68 procent av rösterna.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!