Hassan Rouhani vann Irans presidentval

publicerad 15 juni 2013

Iran har valt en ny president. Reformisternas kandidat Hassan Rouhani vann landets presidentval och ersätter Mahmoud Ahmadinejad.

Irans inrikesminister Mostafa Mohammad-Najjar, meddelade via nationell tv runt halv 9-tiden på kvällen i Teheran att Rouhani hade vunnit, uppger brittiska The Guardian. 18 miljoner iranier röstade på Rohani av de sammanlagt 37 miljoner som deltog i valet. Inrikesministern sade att valdeltagandet låg på 72,7 procent.

Nyhetsbyrån Reuters Iranbevakare betraktar en vinst för Rouhani som en överraskningsseger över de mer konservativa kandidaterna, som före valet spåddes vara favoriter, skriver TT.

Irans högsta ledare, Ali Khamenei, skrev på sin Twitter att oavsett hur valresultatet blir så visar det på befolkningens uppskattning till tron.

En röst på någon av dessa kandidater är en röst på den islamiska republiken och en röst som visar på förtroende för systemet”, skrev Khamenei.

Hassan Rohani har under valrörelsen talat om bristen på frihet i Iran och gett sitt stöd åt att politiska fångar ska släppas. Han förespråkade också en försonligare inställning till omvärlden.

Sammanlagt fick Hassan Rouhani 50,68 procent av rösterna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.