Rohani: Iran utgör inget hot mot omvärlden

Irans president Hassan Rohani kom till tals i FN:s generalförsamling i New York natten till onsdagen. Han kritiserade de sanktioner som Iran har utsatts för och som enligt honom drabbat civilbefolkningen på ett negativt sätt.

publicerad 25 september 2013

Rohani sade att han hade lyssnat på USA:s president Barack Obamas tal som hölls tidigare i generalförsamlingen. Han drog slutsatsen att Washington inte kan ge efter eller påverkas av ”krigshetsare” eftersom USA och Iran, enligt Rohani, inte skulle kunna komma fram till ett gemensamt ramverk för att hantera nationernas olikheter.

– Kärnvapen och andra massförstörelsevapen har ingen plats i Irans säkerhetsstrategi och går emot våra grundläggande religiösa och etiska övertygelser, sade han.

Ställde in möte med USA
Det har även framkommit uppgifter om att Irans Hassan Rohani avböjt en invit från Barack Obama. Anledningen ska enligt AP vara att det var för komplicerat att få till stånd ett möte mellan ländernas presidenter.


Annonser:


– Vi har offentligt och privat sagt att vi är öppna för att ha en diskussion med Iran vid sidan av generalförsamlingen, informella diskussioner och inte ett bilateralt möte. Det visade sig vara för komplicerat för Iran just nu, säger en källa till AP.

Hassan Rohani kommer inte heller kommer att delta i generalsekreterarens traditionsenliga middag för statschefer i samband med FN:s generalförsamling. Detta då alkohol serveras under bjudningen.

Israel skarpt kritiska
Israel, som är väldigt angelägna om att till varje pris hindra Iran från att ta fram kärnvapen, var skarpt kritiska till Rohanis tal. Premiärminister Benjamin Netanyahu sade att Iran inte har kommit med några konkreta förslag till att stoppa landets kärnvapenprogram.

 Det var ett cyniskt tal fullt av hyckleri. … Det är precis det som är Irans plan, att prata och vinna tid för att påskynda Irans förmåga att skaffa kärnvapen.

 

Läs även:
Netanyahu till USA: Anfall Iran annars gör vi det
Hassan Rohani vann Irans presidentval
Är det Iran som är aggresivt?
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.