Officiellt: Rex Tillerson sparkas som utrikesminister – ersätts av Pompeo

publicerad 13 mars 2018

USA:s president Donald Trump har gett utrikesminister Rex Tillerson sparken. Tillersons ersättare blir CIA-chefen Mike Pompeo.

Rex Tillersons tid som utrikesminister har varit turbulent. I oktober ifjol rapporterade NyD att Tillerson skulle lämna utrikesministerposten i januari.

Det kom att dröja till mars innan Tillerson fick sparken av Trump, som under måndagen meddelade att Tillerson kommer ersättas av CIA-chefen Mike Pompeo.

Rex Tillerson var innan han blev utrikesminister vd för oljejätten Exxon Mobil.

Mike Pompeo är generaldirektör för CIA och var innan han tog plats i Trumpadministrationen republikansk representanthusledamot från Kansas. Han beskrivs som neokonservativ och en krigshök. Han har bland annat kallat Wikileaks talesperson Julian Assange och visselblåsaren Edward Snowden för ”demoner”.

Mike Pompeos efterträdare på posten som CIA-chef blir den nuvarande vice-chefen Gina Haspel. Haspel är en kontroversiell person som 2002 drev ett hemligt fängelse där fångar utsattes för vattentortyr i CIA:s regi. Hon blir även den första kvinnliga CIA-chefen i underrättelsechefens historia.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!