Representanthuset röstar igenom skarpare abortlagstiftning

publicerad 19 juni 2013

USA:s republikanskt ledda representanthus godkände natten till onsdagen ett omfattande lagförslag som skulle förbjuda kvinnor att göra abort efter 20 veckors graviditet.

Röstsiffrorna skrevs till 228 för och 196 emot lagförslaget. Resultatet speglade också partitillhörigheten. Bara sju demokrater röstade med Republikanerna och sju republikaner röstade med Demokraterna.

John Boehner (R). Foto: Flickr/GOP.gov/CC BY-NC 2.0
John Boehner (R). Foto: Flickr/GOP.gov/CC BY-NC 2.0

– Den stora majoriteten av det amerikanska folket stödjer det som står i det här lagförslaget, och det gör även jag, sade representanthusets talman John Boehner (R) enligt nyhetsbyrån AP.

Det är dock ingen chans att lagen kommer att accepteras av Obama-administrationen. Vita huset utfärdade under måndagen ett vetohot och kallade lagförslaget för ”ett angrepp mot en kvinnas rätt att själv välja om hon vill göra abort”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.