Rektor: ”Jag anställer inte katoliker”

publicerad 9 september 2022
- av Sofie Persson
Biträdande rektor Jeremy Boland vid Cos Cob Elementary School i Greenwich i Connecticut.

I en ny video från Project Veritas har man filmat en biträdande rektor med dold kamera där han berättar om sin motvilja mot att anlita konservativa lärare och vilka metoder han använt för att undvika detta. Motivet är att han vill lära eleverna att ”tänka rätt”. Efter att videoklippet släppts har den biträdande rektorn blivit tillfälligt avstängd och är nu under utredning.

Jeremy Boland är biträdande rektor vid Cos Cob Elementary School i Greenwich i Connecticut. Han berättar bakom dold kamera under flera tillfällen hur hans anställningsprocess fungerar när han anlitar lärare till skolan. Boland menar att eftersom han vill anlita liberala lärare anlitar han inte katoliker, eftersom han anser att dessa ofta är konservativa.

För att om någon är uppfostrad till en katolik är det som att de är hjärntvättade. Du kan aldrig ändra deras tankesätt, förklarar Boland i en video som släpptes av Project Veritas.

Vidare utesluter Boland även äldre lärare eftersom ”risken” att de är konservativa är mycket större. Han förklarar att han vid ett tillfälle nyligen fått in flera ansökningar till ett jobb, men att han enbart intervjuade lärare under 30 år eftersom äldre är svårare att ”ändra på”.

Ju äldre man är, desto mer inställd är man på sitt sätt, och desto mer konservativ är man ofta. Jag kommer aldrig att kunna ändra på den läraren. Den konservativa, som är fast i sina åsikter.

Boland är själv demokrat och anledningen till att han vill anlita mer liberala lärare är på grund av att de oftast är mer öppna inför att lära barnen om det ”demokratiska sättet”. Detta är just vad Boland är ute efter, lärare som kan lära eleverna att ”tänka rätt”.

Du lär eleverna hur de ska tänka.


Intervjuaren kommer sedan med påståendet att barnen senare kommer att rösta på Demokraterna och att Boland i så fall gjort ”stor service för landet”.

Jag hoppas det, svarar Boland och ler.

Boland förklarar att eftersom han inte får fråga om politiska åsikter eller religion vid intervjuer har han utvecklat speciella frågor som kan avgöra om läraren är konservativ eller inte.

Man måste vara väldigt specifik med frågorna. Jag har skapar en rad frågor som jag använder vid nästan alla intervjuer och det leder lärarna att berätta sin historia.

Det är emot lag att diskriminera på grund av religion, politik eller ålder. I USA är cirka 23 procent katoliker, som beräknas vara den näst största religionen efter protestantismen. I delstaten Connecticut är ungefär 33 procent katoliker. Efter att Project Veritas släppt videon har en talesman för Greenwich Public Schools gått ut med att Boland är tillfälligt avstängd och att händelsen ska utredas.

Sent i går kväll fick vi kännedom om en video som blivit viral med en nuvarande anställd från Cos Cob School. Vi avser att göra en fullständig utredning och fram till dess kommer vi inte att göra några offentliga uttalanden, sade talesmannen enligt AP News.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!