I Colombia har kultiveringen av kokabuskar ökat med 43 procent, enligt en ny FN-rapport. Odlingarna uppgår nu till hela 204 000 hektar i landet som sedan länge är världens största kokainproducent.
Kokaodlingarna är större än någonsin och landets nyvalde president Gustavo Petra medger att Colombias krig mot den illegala droghandeln varit ett misslyckande. Han vill nu reglera den svarta industrin och ersätta den med legala alternativ.
BBC konstaterar att lejonparten av det colombianska kokainet forslas vidare till Europa och USA och att landet i åratal försökt få jordbrukare att sluta odla kokabuskar och istället fokusera på andra grödor – men att detta inte gett önskvärda resultat.
Det är framförallt i de nordöstra delarna av landet som odlingarna är som störst. Dessa kontrolleras mycket ofta av karteller och kriminella nätverk som också ägnar sig åt annan grov brottslighet, bland annat mord och kidnappningar.
FN menar att den storskaliga kultiveringen av kokabuskar hotar Colombias biologiska mångfald och leder till att stora skogsområden huggs ner. Tidigare har myndigheterna flygsprejat odlingarna med växtdödande medel – men man slutade med detta 2015 efter att en domstol beslutat att medlet som användes kunde orsaka cancer och förgifta naturen runt omkring.
Hur mycket kokain som smugglas hela vägen till Sverige är svårt att få grepp om. Tullverkets narkotikaspecialist Lars Hansson har tidigare uppskattat att mellan två och tre ton används varje år av svenskar.
– Kokain ökar stadigt även om ökningen inte är lika dramatisk som vi trodde när de första varningssignalerna kom för 10-15 år sedan. I övriga EU ökar kokain snabbare, sa han 2019.