Rasistisk våldslek sprider sig i USA

En ny trend bland ungdomar i USA har fått fäste. "The Knockout Game" går ut på att helt sonika slå ner vanliga och oskyldiga människor och sedan publicera videor av misshandeln på internet. Trenden, som orsakat flera dödsfall, är populärast bland afro-amerikanska ungdomar.

publicerad 25 november 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Målet med den livsfarliga leken – som påminner mer om ett våldsamt tv-spel – är att slå ner offret så att denne avsvimmar. Om man får offret att svimma på ett slag har man “lyckats”.

En politiker i New York föreslår att de som deltar i överfallen döms till 25 års fängelse, även för dem som står bredvid och skrattar eller filmar när offren blev nerslagna. Minderåriga ska även kunna dömas som vuxna, rapporterar New York Post.

Kallas för “isbjörnsjakt”
“Leken” har pågått i flera år i USA och övriga världen, men under hösten har det skett en explosionsartad ökning i antal offer för det livsfarliga tidsfördrivet. Gärningsmännen är nästan aldrig ute efter värdesaker från offren som man misshandlar.

The Knockout Game är populärast bland afro-amerikanska ungdomar som är ute efter uppmärksamhet och vill imponera på sina vänner.

The Knockout Game kallas också för “isbjörnsjakt” vilket syftar på att det är vanligast att det är vita personer som är offer. Minst tre personer har omkommit till följd av attackerna.

“Mediernas våldskultur orsaken”
Chuck Williams, professor i psykologi och pedagogik vid Drexel University i Philadelphia, tror att det kan vara den våldsamma mediekultur som dagens ungdom i USA matas med.

– Detta är Amerika. Amerika älskar våld, liksom våra barn. Vi marknadsför våldet till barnen och samtidigt undrar vi varför de blir våldsamma, säger han till CNN.

Chuck Williams kallar det hela för en “Miley Cyrus-effekt”, där tonåringar gör vad som helst för att få uppmärksamhet, oavsett hur avskyvärt eller orimligt det än må vara.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!