Kommentar: Pusselbiten vi alla väntat på?

Det nya kalla kriget

Uppgifter från den berömde journalisten Seymour Hersh som publicerades under gårdagen härleder sprängningen av Nord Stream till en koordinerad aktion från USA, i praktiken verkställd i ett nära samarbete med Norges militär. Uppgifterna är förstås häpnadsväckande, men samtidigt inte överraskande.

publicerad 9 februari 2023
- av Isac Boman
Foto: Kustbevakningen

USA:s president Joe Biden har tidigare bland annat uppmärksammats för ett anmärkningsvärt uttalande i februari förra året under en presskonferens med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Han deklarerade då att USA skulle sätta stopp för Nord Stream i händelse av en rysk invasion av Ukraina.

Det kommer inte längre att finnas någon Nord Stream 2. Vi ska se till att det blir ett slut på den, sade Biden vid tillfället.

 

De detaljerade uppgifterna om hur dådet faktiskt ska ha gått till är ytterst intressanta, bland annat att man ska ha valt Norge som en nära partner att utföra operationen mot bakgrund av den nära integrationen med amerikansk militär via Nato, samt det faktum att militäralliansen faktiskt leds av en norsk politiker i form av Jens Stoltenberg.

Ansvarig för planeringen uppges ha varit säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan som samlat ihop en grupp mellan myndigheter för att ta fram en koordinerad plan för attentaten. Bland centrala personer i gruppen nämns utrikesminister Anthony Blinken och utrikesministeriets Victoria Nuland. Nuland har personligen också uttalat sig i liknande ordalag som Biden angående Nordstream.

Jag vill vara tydlig med er idag. Om Ryssland invaderar Ukraina kommer Nord Stream 2, på ett sätt eller annat, inte att fortsätta, deklarerade hon i slutet av januari 2022.

Nuland har tidigare uppmärksammats för sin medverkan i omfattande påverkanskampanjer i Ukraina, bland annat i samband med den så kallade Maidan-revolutionen 2014, då hon i ett läckt samtal delgav att USA vill ha ”Yats” som ny regeringschef med åsyftan på Arsenij Yatsenuk – som senare också blev premiärminister.

De faktiska konsekvenserna av attentatet mot Nord Stream, kan tilläggas, ligger helt i linje med den centrala pelaren för amerikansk utrikespolitisk strategi att splittra framförallt Tyskland och Ryssland, något som sammanfattats bland annat av den geopolitiske strategen George Friedman i ett framförande vid The Chicago Council on Global Affairs 2015.

USA:s absolut grundläggande intresse, som utkämpat krig under århundraden, det första världskriget, det andra, det kalla kriget, har varit relationen mellan Tyskland och Ryssland, då de förenade är den enda kraften som kan hota oss, och att se till att det inte sker.

 

Bitarna som Seymour Hersh infogar till det geopolitiska pusslet är klargörande och gör bilden av vad som troligen faktiskt skett allt tydligare. Vita huset har kommenterat uppgifterna som ”fullständig fiktion”, men mot bakgrund av Hershs prestigefyllda bakgrund bland annat som tidigare vinnare av Pullitzer-priset och som journalisten som avslöjande amerikanska militärers tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad, är det inte säkert att Biden-administrationen kommer undan med att avfärda det hela som ”rysk desinformation”.

Klart är att medströmsmedias konspirationsteori, att Ryssland skall ha legat bakom sprängningarna av gasledningarna och därmed avsiktligt skulle ha förstört ett viktigt ekonomiskt band till Tyskland och resten av Europa, blir i skenet av Hersh publicering om möjligt än mer befängd än tidigare.

 

Isac Boman


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.