Protester mot Condoleezza Rice

USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rice är allt annat än populär bland studerande och lärare på Rutgers University i New Jersey. När hon skulle hålla tal på universitet blev protesterna så starka att hon valde att hoppa av.

publicerad 13 maj 2014

Det är Condoleezza Rices roll i USA:s hårt kritiserade krig mot Irak som lett till att universitets studenter och lärare protesterade mot att hon skulle hålla tal. Mellan åren 2001-2005 var hon nationell säkerhetsrådgivare och mellan 2005-2009 var hon utrikesminister.

Condoleezza Rice var en av de i Bushadminstrationen som påstod att den irakiske diktarorn Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Men administrationens uppgifter var osanna och det har också spekulerats i att det var en medveten lögn av bland annat Rice för att rättfärdiga Irakinvasionen.

När Rutgers president Robert Barchi i februari bjöd in Condoleezza Rice till att tala på universitet möttes det direkt av protester. Flera studenter hotade till och med att de skulle dra tillbaka sina ansökningar till universitet om inte talet ställdes in, skriver ABC News.

Protesterna mot Rice, som anklagas för att vara en krigsbrottsling, blev till slut för mycket och hon valde att ställa in det planerade talet.

”Jag förstår innebörden av inbjudan och jag är ovillig att förringa det på något sätt”, hette det i ett skriftligt uttalande från Rice.

Talet av Condoleezza Rice skulle ha hållits den 18 maj.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.