Profilerad epidemiolog censureras av Youtube

publicerad 21 maj 2020
- av Isac Boman
Susan Wojcicki, Youtubes vd.

Knut M. Wittowski, tidigare ansvarig för biostatistik och epidemiologi vid Rockefeller University, har fått en video om coronaviruset borttaget från Youtube efter att den nått 1,3 miljoner visningar.

Den 65-årige Wittowski är en skarp kritiker av USA:s nuvarande hantering av coronaviruset och har med kraft fört fram att strategin med social distansering bara förlänger virusets existens. Han har också gått ut och kritiserat nedstängningen av samhället och menat att den är helt onödig i stort.

Wittowski, som innehar doktorstitlar i såväl datateknik som medicinsk biometri anser att coronaviruset borde tillåtas uppnå flockimmunitet eftersom inget vaccin ännu finns och att pandemin kommer att upphöra när tillräckligt många människor blivit smittade.


Annonser:


– Med alla andningssjukdomar, det enda som kan stoppa sjukdomen är flockimmunitet. Omkring 80 procent av befolkningen måste få kontakt med viruset och majoriteten av dem kommer inte ens förstå att de har blivit smittade, konstaterar han i det videoklipp som Youtube raderat.

Till New York Post förklarar forskaren att han inte har någon aning om varför videoklippet togs bort. Den enda förklaring han har fått är att klippet ska ha brutit mot Youtubes ”riktlinjer”, men några mer ingående förklaringar har inte getts, menar han.

Enligt tidningen är det sannolikt att Wittowskis tidigare uttalanden, där han liknat coronaviruset vid en svår influensa, har gjort honom till Youtubes måltavla mot bakgrund av att mediejätten deklarerat att all information som avviker från myndigheternas officiella linje om pandemin ska tas bort. Youtubes vd Susan Wojcicki har bland annat klargjort att alla inlägg som går emot Världshälsoorganisationens linje raderas på systematisk basis.

Intressant nog är Wittowskis argument snarlika dem som Sverige och Anders Tegnell har lyft fram, och den lösning han förespråkar är mycket lik de åtgärder som Sverige har satt in för att uppnå flockimmunitet. De flesta andra länder har dock valt en annan väg och WHO menar att tanken om att uppnå immunitet är farlig och osäker.

Rockefeller University, där Wittowski tidigare varit verksam, har gått ut och offentligt distanserat sig från forskarens idéer. Wittowski själv står på sig och menar att bara de gamla och de som tillhör uppenbara riskgrupper bör isolera sig och tillämpa social distansering.

– Vi har ingenting att frukta förutom rädslan själv, var det inte en amerikan som sa det? frågar han sig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.