Professor: “Den akademiska världen är en samhällscancer”

publicerad 12 december 2023
- av Jan Sundstedt
John Ellis arbetar som professor i tysk litteratur vid Humanities Division vid University of California i Santa Cruz.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


John Ellis, professor emeritus i tysk litteratur vid University of California, hävdar i en färsk debattartikel att amerikanska campus utgör en “cancer i samhället” genom att bland annat odla antiamerikansk radikalism. Han framhäver som främsta orsak “destruktiva påverkningar från vänsteraktivister” och förespråkar att man avlägsnar dessa från klassrummen.

Professor Ellis pekar i debattartikeln från Wall Street Journal ut flera allvarliga problem på amerikanska högskolor och universitet, inklusive prioritering av social rättvisa över akademisk prestation, censur av konservativa röster samt angrepp på kärnfamiljen.

Aldrig har universitetsområden haft ett så stort eller så destruktivt inflytande. Den akademiska världen, som en gång var ett oumbärligt stöd för vårt avancerade samhälle, har blivit en cancer som metastaserar genom dess vitala organ.

Han går till hård attack mot politiska vänsteraktivisters inflytande, som han menar eldar på antiamerikanska attityder på många campusområden. Något som drastiskt bidragit till försämrad utbildning, censur och politisering av samhället.

Den radikala vänstern är orsaken, tydligast genom de enpartiuniversitet som har examinerat en hel generation av unga amerikaner som indoktrinerats med deras idéer.

Återta kontrollen

För att lösa problemet föreslår Ellis effektiva reformer med särskilt fokus på att snarast ersätta politiska aktivister med seriöst yrkesfolk. Han betonar att det inte handlar om att byta vänster mot höger utan att återta kontrollen över högre utbildning från “kulturella vandaler”.

Effektiva reformer innebär bara en sak: att få ut de politiska aktivisterna ur klassrummen och ersätta dem med akademiska tänkare och lärare. (Nej, det är inte samma sak som att ersätta vänster med höger).

Den pensionerade professorn menar att vänsteraktivister helt tagit över campus. Foto: Ted Eytan/CC BY-SA 2.0

Professor Ellis uppmanar lagstiftarna att skyndsamt engagera sig i reformprocessen, bland annat genom att yrka på nya campusledare och avskeda professorer som bryter mot anställningsvillkoren genom att prioritera aktivism över utbildning.

“Korrupta institutioner”

Trots pågående reformer i vissa republikanska delstater som Florida, Texas och North Carolina, varnar professorn för att det största hotet mot USA:s framtid finns inom landets “korrumperade elit”.

Han uppmanar därför landets föräldrar och studenter att ompröva synen på college och ifrågasätta om den nuvarande formen av högre utbildning är värd att satsa på och investera i.

Om tillräckligt många föräldrar och studenter allvarligt funderade på om denna löjliga version av en högskoleutbildning fortfarande är värd fyra år av en ung människas liv och tio- eller hundratusentals dollar, skulle korrupta institutioner för högre utbildning kollapsa och skapa utrymme för bättre sådana att växa fram.

Enligt John Ellis är det viktigt att agera nu för att förhindra att “det tyranniska greppet från högre utbildning förstör det framgångsrika amerikanska samhället”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!