Problemfri resa för första bemannade rymdfarkosten på 9 år

publicerad 1 juni 2020
- av Markus Andersson

För första gången sedan 2011 har en bemannad amerikansk rymdfarkost lämnat jorden. Farkosten med astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnade jorden för att nå den internationella rymdstationen ISS, något man lyckades med utan problem.

Rymdresan är ännu mer historisk eftersom det är första gången någonsin som ett privat företag, i detta fallet SpaceX skickar ut astronauter i omloppsbanan. Efter bara fem minuter var farkosten, en Falcon 9-raket redan uppe i nästan 10 000 km/h och efter ytterligare ett par minuter for man fram i 27 000 km/h som planerat.

Resan till rymdstationen ska ha gått problemfritt och efter omkring 19 timmar var man framme vid ISS.

– Det här är helt otroligt, deklarerade en märkbart exalterad president Donald Trump för reportrarna och fortsatte konstatera att det är bara början. Presidenten har länge uttryckt sin vilja att utöka den amerikanska närvaron i rymden och intensifiera antalet resor som görs, något som man nu hoppas kan bli verklighet.

Företaget SpaceX har i sin tur haft lite som affärsidé och målsättning att göra rymdresandet billigare än vad det har varit tidigare och en uttalad målsättning har varit att få ner kostnaderna för en rymdoperation med omkring 90 procent.

– Känslorna bara sköljer över mig. Vi har jobbat i 18 år för detta, sade vd:n Elon Musk som kanske är mest känd från sin tid hos företaget Tesla.

Tidigare i år annonserade företaget också att man tittar på lösningar för att kunna genomföra turistresor där privatpersoner då ska kunna köpa biljetter och färdas upp till fem dagar i den lägre omloppsbanan kring jorden, cirka 16 mil över havet. Vad sådana biljetter skulle kosta är dock oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!