Utrikes

Polisfacket larmar om upplopp och kaos i Bryssel

BLM-demonstration i Bryssel den 7 juni 2020.

Under torsdagen publicerade det belgiska polisfacket ett klipp på Twitter som visar hur en polisbil attackeras av ett stort gäng. Inlägget, med texten ”Det nya normala i Bryssel”, har fått stor uppmärksamhet.

Filmen som VSOE, det belgiska polisfacket med 18 000 medlemmar, lade ut har fått stor spridning. Klippet visar hur en polisbil blir attackerad med brädor, vägskyltar och sparkar av ett stort gäng varpå polisen ses fly platsen.
Eric Corijn, professor i sociologi, anklagar polisfacket för detta för ”högerpopulism” och ”fake news”.

Han blir dock kritiserad av andra som kommenterat filmen och konstaterar att upplopp och kaos blivit allt vanligare i Bryssel. I onsdags utbröt våldsamma upplopp i den belgiska huvudstaden efter att 23-årige Ibrahima Barrie dött i polisens arrest.

Under upploppen attackerades även belgiske kungens bil. Sedermera framkom att Barrie hade dött av hjärtattack.

Även i april var staden skådeplats för stora kravaller efter att en invandrare flytt en poliskontroll på moped och kört in i en mötande polisbil och avlidit.

I juni blev över 200 personer gripna efter att en demonstration till stöd för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM i staden övergick till plundring och upplopp.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Bryssel