Polisfacket larmar om upplopp och kaos i Bryssel

publicerad 18 januari 2021
- av Per Nordin
BLM-demonstration i Bryssel den 7 juni 2020.

Under torsdagen publicerade det belgiska polisfacket ett klipp på Twitter som visar hur en polisbil attackeras av ett stort gäng. Inlägget, med texten ”Det nya normala i Bryssel”, har fått stor uppmärksamhet.

Filmen som VSOE, det belgiska polisfacket med 18 000 medlemmar, lade ut har fått stor spridning. Klippet visar hur en polisbil blir attackerad med brädor, vägskyltar och sparkar av ett stort gäng varpå polisen ses fly platsen.

Eric Corijn, professor i sociologi, anklagar polisfacket för detta för ”högerpopulism” och ”fake news”.

Han blir dock kritiserad av andra som kommenterat filmen och konstaterar att upplopp och kaos blivit allt vanligare i Bryssel. I onsdags utbröt våldsamma upplopp i den belgiska huvudstaden efter att 23-årige Ibrahima Barrie dött i polisens arrest.

Under upploppen attackerades även belgiske kungens bil. Sedermera framkom att Barrie hade dött av hjärtattack.

Även i april var staden skådeplats för stora kravaller efter att en invandrare flytt en poliskontroll på moped och kört in i en mötande polisbil och avlidit.

I juni blev över 200 personer gripna efter att en demonstration till stöd för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM i staden övergick till plundring och upplopp.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.