Utrikes

Polen vill bekämpa internetcensur

Polen tar krafttag mot nätjättarnas censur.

Den polska regeringen vill klubba igenom en ny lag för att stoppa internetjättarnas omfattande och godtyckliga censur. Enligt lagförslaget ska företag som Twitter, Facebook och Google tvingas böta 1,8 miljoner euro för varje tillfälle de censurerar användare eller blockerar konton.

– Oftast är offren för den politiska censuren också representanter för olika grupperingar som arbetar i Polen och som får sitt innehåll raderat eller blockerat bara för att de uttrycker åsikter eller värderingar som andra grupper inte accepterar, grupper som har ett allt större inflytande över sociala medier, konstaterar Polens justitieminister Zbigniew Ziobro för Poland In.

Tanken är att den
som drabbats av nätjättarnas censur ska kunna kontakta dessa och få blockeringen hävd eller inläggen återställda inom ett dygn. Om så inte sker så ska polska medborgare ha rätt att överklaga censuren till till en domstol.
Om domstolen kommit fram till att inlägget eller kontot inte brutit mot landets lagstiftning och inte är berättigad så kan istället de sociala mediejättarna tvingas betala mångmiljonbelopp i böter. Tanken är också att hela processen ska ske digitalt och att målsättningen är att skydda yttrandefriheten för medborgarna.

Inlägg och konton som bryter mot polsk lag kommer dock även fortsättningsvis att censureras och raderas, exempelvis revisionistiska inlägg, alltså inlägg som ifrågasätter den officiella historieskrivningen kring förintelsen.

Även den ungerska regeringen anser att det är av yttersta vikt att säkra yttrandefriheten på internet och har tillsatt en särskild kommitté för att undersöka hur möjligheterna ser ut för att införa en lagstiftning liknande den Polen vill lansera.


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!