Polen stoppar köp av covidvaccin

publicerad 23 april 2022
- av Sofie Persson
Polens hälsominister Adam Niedzielski.

Polen vill inte längre ta emot eller betala för fler doser av covidvaccinet. Landet är, liksom resten av EU-länderna, bundna till ett avtalskontrakt med vaccintillverkare, vilket gör att Polen nu står inför en juridisk konflikt.

Sedan coronakrisens start och vaccinen mot sjukdomen påbörjades har man inom EU kontrakt med medicinföretag för att tillhandahålla covidvaccinet. Nu vill Polen bryta det kontraktet och inte längre ge eller betala för covidvaccin, rapporterar Reuters.

I slutet av förra veckan använde vi force majeure-klausulen och informerade både EU-kommissionen och huvudvaccinproducenten att vi för tillfället avstår från att ta dessa vacciner och att vi därmed också avstår att betala, sade hälsominister Adam Niedzielski till TVN24.

Landets största vaccinleverantör är Pfizer och nu väntas en juridisk konflikt, vilket också Niedzielski bekräftar.

Konsekvensen av detta kommer att bli en juridisk konflikt, som redan äger rum, sade han.

Vidare menar han att Polen inte kan avsluta kontrakten eftersom en av parterna i kontrakten är EU-kommissionen.

Europeiska kommissionens hälsotalesman
Stefan de Keersmaecker sade på en presskonferens under tisdagen att medlemsländerna är bundna av avtalsförpliktelser, men att de förstår Polens ”svåra position”.

Vi fortsätter att underlätta diskussioner mellan den polska regeringen och företaget för att hitta en pragmatisk lösning på denna specifika situation som landet konfronteras med, menade han.

Värdet av kontraktet för vaccinleveranser till Polen fram till slutet av 2023, med enbart en vaccinleverantör, var värt över 6 miljarder zloty (cirka 13,2 miljarder kronor), med över 2 miljarder zloty (Cirka 4,4 miljarder kronor) av detta för leverans under 2022.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.