MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 15 januari 2025

onsdag 15 januari 2025

Polen får historisk varning av EU

Maktkampen mellan EU och Polen

publicerad 20 december 2017
– av Redaktionen

EU-kommissionen aktiverar för första gången artikel 7 och varnar Polen för att hota ”EU:s demokratiska principer”. Polen menar att varningen kan vara en hämnd för att Polen vägrat ta emot de migranter som EU velat.

Fejden mellan Polen och EU-kommissionen fortsätter. Den konservativa regeringen i Polen har under de senaste åren genomfört en rad reformer av landets domstolsväsande. Dessa reformer menar EU-kommissionen strider mot ”EU:s demokratiska principer”.

– Efter att ha försökt få till en dialog i två är vi naturligtvis frustrerade över att vi inte har uppnått det vi vill, så nu uppmuntrar vi EU-rådet och parlamentet att stödja oss, säger
Frans Timmermans, EU-kommissionens förste vice ordförande, enligt BBC.

Under onsdagen aktiverade EU-kommissionen för första gången artikel 7 ur Lissabonfördraget och tilldelar Polen en varning. Nu ska medlemsländerna ta ställning till om den polska regeringens reformer strider mot de demokratiska principer som alla medlemsländer tvingas följa. Minst 22 av 28 medlemsländer måste rösta för att Polen bryter mot reglerna för att landet ska kunna straffas, exempelvis med ekonomiska sanktioner.

Polen har slagit tillbaka mot EU efter varningen, som de menar kan vara en hämnd för att Polen inte tagit emot muslimska migranter, rapporterar Reuters.

– Det här kan vara en effekt av inte bara av oppositionens påtryckningar utan också för att vi inte vill ta emot invandrare. Vill vi inte ta emot muslimska invandrare eftersom vi bryr oss om Polens säkerhet, säger Polens nytillträdde premiärminister Mateusz Morawiecki.

Historiska domen i Polen: Nationella lagar går före Bryssel

Maktkampen mellan EU och Polen

publicerad 8 oktober 2021
– av Isac Boman

Polens författningsdomstol meddelar nu att flera delar av EU-fördraget strider mot landets grundlag och att nationella lagar ska ha företräde framom EU-lagstiftning. EU-kommissionen svarar å sin sida med att man kommer att använda ”alla tillgängliga verktyg” för att säkerställa att överstatlig lagstiftning fortsätter gälla i Polen.

Enligt den polska domstolen ska polsk lagstiftning alltid ha företräde över EU-lagstiftningen och man betonar att allt annat är oacceptabelt.

EU-domstolens försök att blanda sig i polska rättsliga mekanismer bryter mot de regler som sätter konstitutionen främst och de regler som respekterar suveräniteten mitt i processen av europeisk integration”, står det bland annat i beslutet som 12 av 14 polska domare ställde sig bakom.

I praktiken förväntas beskedet innebära att Polen inte kommer att rätta sig efter alla EU:s domstolsbeslut – och framför allt inte när dessa kolliderar med den nationella lagstiftningen.

Den konstitutionella rättens företräde framför andra rättskällor härrör direkt från Republiken Polens konstitution. Idag har detta återigen bevisats av författningsdomstolen”, konstaterar PiS talesman Piotr Muller på Twitter.

Beslutet har gjort makthavarna i Bryssel mycket upprörda och man hävdar å sin sida att den polska konstitutionella tribunalen är illegitim eftersom man menar att att Polens regeringsparti Lag och Rättvisa (PiS) har ”politiskt inflytande” över det polska rättssystemet. Det är heller inte otänkbart att EU nu försöker tvinga Polen att upphäva delar av reformen.

Sedan tidigare har EU låtit bli att betala ut ett utlovat ekonomiskt stödpaket efter coronakrisen på flera miljarder euro till Polen – just eftersom man är missnöjda med det polska rättssystemet – och nu kan ytterligare ”straff” vara att vänta.

EU-lagstiftning har företräde framför nationell lagstiftning – inklusive konstitutionella bestämmelser” menar EU-kommissionen i ett uttalande.

– Dagens dom i Polen kan inte förbli utan konsekvenser. EU-lagstiftningens företräde måste förbli obestridd. Brott mot denna innebär att man utmanar en av de grundläggande principerna för vår union, hävdar EU-parlamentets president David Sassoli och menar vidare att EU nu måste ”vidta nödvändiga åtgärder” för att säkerställa en fortsättning av det överstatliga styret i Polen.

EU-kommissionen låter vidare meddela att man ”inte kommer att tveka att använda sin makt” för att se till att EU-lagstiftningen följs i Polen – ett utspel som av många tolkas som ett direkt hot om sanktioner eller andra straff. Man kräver också att Polens premiärminister ogiltigförklarar domslutet.

Terry Reintke från Tysklands gröna parti är en av många vänsterliberala politiker som nu hetsar EU-makthavarna att ta krafttag mot Polen.

– Våra EU-regeringar får inte längre stå och göra ingenting när den polska regeringen försöker skriva om demokratins regler för att passa deras egna intressen, dundrar hon.

Även EU-gruppen EPP där polska regeringspartiet PiS ingår har gått ut och kritiserat utslaget och hävdar att ”den polska regeringen har tappat all sin trovärdighet. Det här är en attack på hela EU”.

Kritik har också kommit från diverse påstått partipolitiskt obundna lobbygrupper – exempelvis Amnesty International som hävdar att beslutet innebär ”ännu en mörk dag för rättvisan i Polen” och kräver att ”medlemsstaterna måste omedelbart agera juridiskt, politiskt och ekonomiskt” för att straffa landet.

Relationerna mellan Polen och EU-etablissemanget blir allt sämre, men än så länge tyder det mesta på att Polen åtminstone i den närmaste framtiden kommer att förbli kvar i unionen. Premiärministern Mateusz Morawiecki vill att Polen ska vara kvar i EU och en bred majoritet av det polska folket stödjer för tillfället medlemskap i unionen.

– Jag vet att det finns ett starkt stöd för medlemskapet i EU hos den polska befolkningen. Det tror jag inte den polska regeringen vill gå emot, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till skattefinansierade SVT.

Däremot är det troligt att EU-ledarna kommer att göra allt i sin makt för att behålla även det rättsliga inflytandet över Polen, detta land som nu straffas med böter eller indragna bidrag för att dess domstol de facto fastslagit landets juridiska självständighet.

Runt om i Europa är många också kritiska till EU:s agerande som man menar är maktfullkomligt och diktatoriskt. Man pekar på att EU nu tydligt visar att man aktivt försöker bekämpa medlemsländernas rätt till självbestämmande.

Vilka är de nödvändiga åtgärderna? Ska ni skicka in militärer”? frågar användaren JeżKolczasty på Twitter EU-toppen David Sassoli.

Ni ser bara Polen och Ungern – två av de bästa länderna att leva i nu. Oroa er istället för säkerheten i Frankrike, Belgien och Sverige, och hur är det med vaccinpasset i Italien eller Frankrike eller rättssystemet i Spanien”? – frågar sig användaren FilosofiaPolti.

Polens nya medielag är fullt rimlig

Maktkampen mellan EU och Polen

Den sammantagna bilden av den uppdaterade medielagen i Polen ger knappast fog för att anklaga landet för en antidemokratisk utveckling. Åtminstone inte om man med demokrati åsyftar ett samhällsskick där en av de första tre statsmakterna - parlamentet - kräver att även den fjärde statsmakten - media - ska ha en rimlig koppling till den nation man agerar i.

publicerad 28 augusti 2021
– av Isac Boman
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Den 11 augusti röstade Polens underhus igenom en ny medielag som ska motverka utomeuropeiskt ägande av polska medier – någonting som fått EU-ledare, vänsterliberala journalister och opinionsbildare att rasa.

Skattefinansierade SVT trycker bland annat på att kritiker anser att lagen ”utgör ett hot mot pressfriheten” och upprepar återkommande att lagen är ”hårt kritiserad”.

Lobbyorganisationen Reportrar utan gränser går ännu längre och anklagar polska politiker för att vara ”skrupelfria” och att man ”skyr nästan inga medel” i sin strävan att ”försämra pressfriheten”.

Liknande retorik har förts fram av svenska mediepersonligheter som Aftonbladets Martin Aagård och Liv Beckström på Dagens Arena.

Tekniken att utmåla journalistiken som statens fiende har både trumpismen och putinismen gemensamt. Och många följer efter. Senast Polen. Det fungerar nämligen. Den ryska, extremt effektiva lagstiftningen håller på att mala ner alla kritiskt granskande medier till stoft och intet”, hävdar Aagård exempelvis på Twitter.

Beckström i sin tur hävdar att Polens nya medielag ”går emot demokratin” och Erik Halkjaer på Omvärlden anser att lagen ”är ett hot mot pluralism i medieägandet och för fria medier i stort!”

Att svenska vänsterradikala och vänsterliberala mediepersonligheter är mycket negativt inställda till medielagen och Polens politiska ledning som sådan är alltså helt uppenbart, men vad innebär förändringen egentligen?

I korthet är tanken med lagförslaget att ta bort möjligheten för utomeuropeiska privata aktörer att bli majoritetsägare i polska tv-kanaler.

Redan i nuläget får ett utomeuropeiskt företag inte äga mer än 49 procent av ett polskt mediebolag – någonting som amerikanska Discovery-ägda TVN24 kommit runt genom att registrera sitt dotterbolag i Nederländerna varvid de fortsatt kunnat sända tv i Polen.

Det är denna typ av kryphål och utländsk påverkan som Polen nu vill bli av med och förhoppningen är att lagförslaget, om det antas, ska göra det omöjligt för tv-bolag som TVN24 att kringgå polsk lagstiftning och att dessa helt enkelt inte längre tillåts verka i landet.

TV-bolaget TVN24 hävdar i sin tur att lagförslaget är en del i en häxjakt på bolaget och att syftet är att få bort just dem från den polska marknaden. Vidare påstår man att förslaget ”underminerar äganderätten och väcker oro bland utländska investerare”.

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) påpekar att lagstiftningen är viktig för att Kina och Ryssland inte ska kunna köpa upp polska radio- och tv-kanaler och hoppas att den mycket snart kan godkännas i den polska riksdagens överhus.

– Vi har inga särskilda planer angående någon specifik tv-kanal. Det handlar om att täta till regleringarna så att det inte blir en situation där företag utanför EU kan köpa upp media i Polen, konstaterar premiärministern Mateusz Morawiecki.

Noterbart är att flera amerikanska senatorer har ”varnat” den polska regeringen för att lagförslaget hotar ”en betydande amerikansk investerare i landet” och krävt att förslaget dras tillbaka.

– Stora amerikanska kommersiella investeringar i Polen binder samman vårt välstånd och förbättrar vår kollektiva säkerhet. Det här lagförslaget hotar mediefriheten och kan underminera Polens starka investeringsklimat, hävdar USA:s utrikesminister Antony Blinken och tillägger att han är ”djupt bekymrad” över att underhuset röstat igenom förslaget.

Även om motståndare till den polska regeringen gärna vill utmåla begränsningar av utländska aktörers ägande av mediekanaler i andra länder som någonting extremt och ”odemokratiskt” så menar många polacker att lösningen är direkt nödvändig för att begränsa utländska intressens möjligheter att bedriva propagandakampanjer och styra debattklimatet i Polen.

Att just Polen angrips för detta bedöms av många också handla om att landet har en högerkonservativ regering som ofta för en politik som rent allmänt ogillas av EU:s mer globalistiska och vänsterliberala ledare.

Noterbart är att Polen inte är det enda EU-land som vill begränsa utländskt ägande i sitt respektive lands medier. I Frankrike får en aktör utanför EU inte äga mer än 49 procent av en markbunden tv-kanal om räckvidden är över 2,5 procent av landets tv-tittande befolkning, och har en utländsk aktör redan innehav i en nationell kanal så får denna enbart ha 15 procent innehav i en annan kanal och fem procent i en tredje.

En utomeuropeisk aktör får heller inte äga över 20 procent av en radiokanal och heller inte äga mer än 20 procent av andelarna i en franskspråkig nyhetstidning – så länge aktören inte själv har inkorporerat denna. En enskild aktör får heller inte kontrollera över 30 procent av den dagliga nyhetstidningsmarknaden.

Noterbart är också att den franska lagstiftningen till skillnad från den polska inte anklagas för att vara odemokratisk eller totalitär – istället försvaras den med argument som att den förhindrar att en privat aktör får för mycket makt och inflytande och systemet påstås gynna mångfalden och pluraliteten på den franska mediemarknaden.

Man menar vidare att begränsningarna av utländskt ägarskap finns för att hylla och skydda den ”galliska kulturen” som Frankrike är mycket stolta över.

Även andra länder som Spanien, Kanada, Tyskland, Australien och USA har eller har fram till nyligen också haft begränsningar i olika former för utländskt ägarskap av mediekanaler.

Ändå är det just det polska lagförslaget som får USA och EU att rasa och att utländska aktörer får möjlighet att kontrollera polsk media är en fråga som anses så pass viktig och betydande att även höga EU-företrädare gått ut offentligt och klandrat Polens politiska styre.

Mediemångfald och olika åsikter är något som välkomnas av starka demokratier, inte något de bekämpar”, hävdar EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová på Twitter och menar vidare att ”lagförslaget sänder en negativ signal”.

I den vänsterpopulistiska skvallertidningen Aftonbladet får kritiker till den polska regeringen fritt spelrum att breda ut sig och beklaga sig över att medielagen bara är ett av många steg för det polska regeringspartiet (PiS) att ”montera ned den ena demokratiska regeln efter den andra”.

– Den befinner sig inte alls, för det är ingen demokrati. Det är inte en diktatur, men det är en regim som är allt mer auktoritär, och som monterar ned den ena demokratiska regeln efter den andra, säger Peter Johnsson som författat en bok om de senaste årens utveckling i Polen.

Man hävdar också att polackerna i allmänhet är mycket positivt inställda till att utländska aktörer äger landets medier och påstår bland annat att ”tusentals polacker (gått) ut på gatorna för att protestera mot de nya reglerna för beviljande av sändningstillstånd”.

Huruvida den massiva internationella propagandakampanjen med syfte att få polska politiker att dra tillbaka lagförslaget eller rösta ner det i överhuset kommer att ge några resultat återstår dock att se.

Klart är i alla fall att den sammantagna bilden av den faktiska lagen knappast ger fog för att anklaga Polen för en antidemokratisk utveckling – tvärtom. Åtminstone inte om man med demokrati åsyftar ett samhällsskick där en av de första tre statsmakterna – parlamentet – genom ett demokratiskt beslut kräver att även den fjärde statsmakten – media – ska ha en rimlig koppling till den nation man agerar i.

 

Isac Boman

Polen tar viktiga steg mot ”Polexit” – underkänner EU-lagar

Maktkampen mellan EU och Polen

publicerad 16 juli 2021
– av Redaktionen
Polen EU

Den polska författningsdomstolen har underkänt EU-domstolens rätt att ogiltigförklara beslut tagna av den disciplinära nämnd som granskar Polens högsta domstol. Beslutet anses vara ett viktigt steg mot mot ett framtida utträde ur unionen.

Polens författningsdomstol har nu i praktiken beslutat och deklarerat att polsk lag står över EU-lagstiftning. Agerandet tros av många komma leda till en ”Polexit” – Polens utträde ur EU.

Domen föll sedan EU-domstolen stipulerat att Polen omgående måste avblåsa all aktivitet i landets HD:s disciplinära nämnd.

Nämndens uppdrag består i att granska ledamöterna i högsta domstolen – och kan upphäva dessas immunitet, reglera deras löner och ställa dem inför rätta.

Stanislaw Piotrowicz som är författningsdomstolens domare betonar att den polska konstitutionen inte medger dekret av den typen som EU-domstolen nu gått ut med till den polska domstolen.

EU har i åratal på olika sätt försökt motarbeta juridiska beslut tagna av det regerande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PIS).

Till skillnad från EU vill vi stävja korruption och utkräva ansvar.

EU-kommissionen har hävdat att besluten demolerar ”det demokratiska rättsväsendet” – medan den polska regeringen påtalat reformernas betydelse för att stävja korruption samt – några fall – det nödvändiga att utkräva ansvar även från ledamöter i högsta domstolen.

Polens underkännande av EU-domstolens maktställning ses av många bedömare som inledningen på en process som oundvikligen leder till ”Polexit”.

Donald Tusk, EU:s förre rådsordförande, nu ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen, är upprörd över ”ambitionen hos PIS att få Polen att lämna EU”.

Bara vi polacker kan framgångsrikt motsätta oss detta, skriver han på Twitter.

Under torsdagen skärpte EU-domstolen tonen mot Polens författningsdomstol och regering ytterligare, då man förklarade att domstolens underkännande av giltigheten för EU-lagstiftning i Polen är ”fullkomligt oacceptabelt” samt att ”medlemsstaten har att vidta åtgärder i enlighet med utslaget”.

Polen avvisar EU:s plan för omfördelning av migranter

Maktkampen mellan EU och Polen

publicerad 2 oktober 2019
– av Redaktionen
Somaliska migranter.

Den polska ambassadören i Rom har avvisat det nya EU-avtalet för omfördelning av migranter och meddelar att inga migranter kommer att accepteras i Polen.

Ambassadör Anna Maria Anders säger att regeringen i Warszawa endast kommer att välkomna migranter som har språkliga och kulturella band till det polska folket, rapporterar den italienska tidningen Il Giornale och amerikanska Breitbart.

EU vill ha omfördelning, men vi ändrar inte vår ståndpunkt. Warszawa gör redan så mycket. I Polen finns det två miljoner ukrainare, av vilka många har flytt från krigszoner. De integreras bra, delar delvis vårt språk, traditioner och kultur”, säger Anders.

Hon talade även om hur viktigt det är med kristendom i Polen och om landets historia under kommunismen.

EU:s omfördelningsavtal, även känt som Malta-avtalet, går ut på att omfördela migranter över Europa från överbelamrade länder som Italien och Grekland. Omfördelningen ska ske inom fyra veckor från migranternas ankomst.

Italiens nya regering har nu återigen öppnat sina hamnar för migranter. Detta efter att Matteo Salvini hållit dem relativt stängda och som en följd även drastiskt minskat antalet dödsfall på Medelhavet.