Utrikes

Polen får historisk varning av EU

EU-kommissionen aktiverar för första gången artikel 7 och varnar Polen för att hota “EU:s demokratiska principer”. Polen menar att varningen kan vara en hämnd för att Polen vägrat ta emot de migranter som EU velat.

Fejden mellan Polen och EU-kommissionen fortsätter. Den konservativa regeringen i Polen har under de senaste åren genomfört en rad reformer av landets domstolsväsande. Dessa reformer menar EU-kommissionen strider mot “EU:s demokratiska principer”.
– Efter att ha försökt få till en dialog i två är vi naturligtvis frustrerade över att vi inte har uppnått det vi vill, så nu uppmuntrar vi EU-rådet och parlamentet att stödja oss, säger
Frans Timmermans, EU-kommissionens förste vice ordförande, enligt BBC.

Under onsdagen aktiverade EU-kommissionen för första gången artikel 7 ur Lissabonfördraget och tilldelar Polen en varning. Nu ska medlemsländerna ta ställning till om den polska regeringens reformer strider mot de demokratiska principer som alla medlemsländer tvingas följa. Minst 22 av 28 medlemsländer måste rösta för att Polen bryter mot reglerna för att landet ska kunna straffas, exempelvis med ekonomiska sanktioner.

Polen har slagit tillbaka mot EU efter varningen, som de menar kan vara en hämnd för att Polen inte tagit emot muslimska migranter, rapporterar Reuters.

– Det här kan vara en effekt av inte bara av oppositionens påtryckningar utan också för att vi inte vill ta emot invandrare. Vill vi inte ta emot muslimska invandrare eftersom vi bryr oss om Polens säkerhet, säger Polens nytillträdde premiärminister Mateusz Morawiecki.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!