Historiska domen i Polen: Nationella lagar går före Bryssel

Maktkampen mellan EU och Polen

publicerad 8 oktober 2021
- av Isac Boman

Polens författningsdomstol meddelar nu att flera delar av EU-fördraget strider mot landets grundlag och att nationella lagar ska ha företräde framom EU-lagstiftning. EU-kommissionen svarar å sin sida med att man kommer att använda ”alla tillgängliga verktyg” för att säkerställa att överstatlig lagstiftning fortsätter gälla i Polen.

Enligt den polska domstolen ska polsk lagstiftning alltid ha företräde över EU-lagstiftningen och man betonar att allt annat är oacceptabelt.

EU-domstolens försök att blanda sig i polska rättsliga mekanismer bryter mot de regler som sätter konstitutionen främst och de regler som respekterar suveräniteten mitt i processen av europeisk integration”, står det bland annat i beslutet som 12 av 14 polska domare ställde sig bakom.

I praktiken förväntas beskedet innebära att Polen inte kommer att rätta sig efter alla EU:s domstolsbeslut – och framför allt inte när dessa kolliderar med den nationella lagstiftningen.

Den konstitutionella rättens företräde framför andra rättskällor härrör direkt från Republiken Polens konstitution. Idag har detta återigen bevisats av författningsdomstolen”, konstaterar PiS talesman Piotr Muller på Twitter.

Beslutet har gjort makthavarna i Bryssel mycket upprörda och man hävdar å sin sida att den polska konstitutionella tribunalen är illegitim eftersom man menar att att Polens regeringsparti Lag och Rättvisa (PiS) har ”politiskt inflytande” över det polska rättssystemet. Det är heller inte otänkbart att EU nu försöker tvinga Polen att upphäva delar av reformen.

Sedan tidigare har EU låtit bli att betala ut ett utlovat ekonomiskt stödpaket efter coronakrisen på flera miljarder euro till Polen – just eftersom man är missnöjda med det polska rättssystemet – och nu kan ytterligare ”straff” vara att vänta.

EU-lagstiftning har företräde framför nationell lagstiftning – inklusive konstitutionella bestämmelser” menar EU-kommissionen i ett uttalande.

– Dagens dom i Polen kan inte förbli utan konsekvenser. EU-lagstiftningens företräde måste förbli obestridd. Brott mot denna innebär att man utmanar en av de grundläggande principerna för vår union, hävdar EU-parlamentets president David Sassoli och menar vidare att EU nu måste ”vidta nödvändiga åtgärder” för att säkerställa en fortsättning av det överstatliga styret i Polen.

EU-kommissionen låter vidare meddela att man ”inte kommer att tveka att använda sin makt” för att se till att EU-lagstiftningen följs i Polen – ett utspel som av många tolkas som ett direkt hot om sanktioner eller andra straff. Man kräver också att Polens premiärminister ogiltigförklarar domslutet.

Terry Reintke från Tysklands gröna parti är en av många vänsterliberala politiker som nu hetsar EU-makthavarna att ta krafttag mot Polen.

– Våra EU-regeringar får inte längre stå och göra ingenting när den polska regeringen försöker skriva om demokratins regler för att passa deras egna intressen, dundrar hon.

Även EU-gruppen EPP där polska regeringspartiet PiS ingår har gått ut och kritiserat utslaget och hävdar att ”den polska regeringen har tappat all sin trovärdighet. Det här är en attack på hela EU”.

Kritik har också kommit från diverse påstått partipolitiskt obundna lobbygrupper – exempelvis Amnesty International som hävdar att beslutet innebär ”ännu en mörk dag för rättvisan i Polen” och kräver att ”medlemsstaterna måste omedelbart agera juridiskt, politiskt och ekonomiskt” för att straffa landet.

Relationerna mellan Polen och EU-etablissemanget blir allt sämre, men än så länge tyder det mesta på att Polen åtminstone i den närmaste framtiden kommer att förbli kvar i unionen. Premiärministern Mateusz Morawiecki vill att Polen ska vara kvar i EU och en bred majoritet av det polska folket stödjer för tillfället medlemskap i unionen.

– Jag vet att det finns ett starkt stöd för medlemskapet i EU hos den polska befolkningen. Det tror jag inte den polska regeringen vill gå emot, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till skattefinansierade SVT.

Däremot är det troligt att EU-ledarna kommer att göra allt i sin makt för att behålla även det rättsliga inflytandet över Polen, detta land som nu straffas med böter eller indragna bidrag för att dess domstol de facto fastslagit landets juridiska självständighet.

Runt om i Europa är många också kritiska till EU:s agerande som man menar är maktfullkomligt och diktatoriskt. Man pekar på att EU nu tydligt visar att man aktivt försöker bekämpa medlemsländernas rätt till självbestämmande.

Vilka är de nödvändiga åtgärderna? Ska ni skicka in militärer”? frågar användaren JeżKolczasty på Twitter EU-toppen David Sassoli.

Ni ser bara Polen och Ungern – två av de bästa länderna att leva i nu. Oroa er istället för säkerheten i Frankrike, Belgien och Sverige, och hur är det med vaccinpasset i Italien eller Frankrike eller rättssystemet i Spanien”? – frågar sig användaren FilosofiaPolti.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!