Polen erkänner inte Biden som vinnare

publicerad 24 november 2020
- av Isac Boman
Joe Biden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polens utrikesminister Zbigniew Rau har meddelat att landet inte kommer att erkänna Joe Biden som vinnare i det amerikanska presidentvalet. Till skillnad från många andra europeiska länder vill Polen vänta och se hur den politiska och juridiska situationen utvecklas i landet.

Landets konservativa regering har haft goda relationer med Trumpadministrationen under den senaste mandatperioden och har bland annat blivit lovade militärt stöd och permanent amerikansk militär närvaro på polsk mark.

Samtidigt har relationerna mellan Polen och andra EU-länder blivit sämre då Polen sagt nej till fortsatt massinvandring och pekat ut islam som ett hot mot polsk kultur och värderingar. EU har i sin tur anklagat Polen för att styras av auktoritära krafter och brista i sin demokrati.

Den polske presidenten har gratulerat Joe Biden för en framgångsrik valkampanj, men officiellt kommer man inte att erkänna en segrare i valet innan tidigast den 14 december när presidenten formellt väljs av elektorerna.

Skulle de juridiska oklarheten kring vem som egentligen vann valet att bestå även efter detta kan det dröja till slutet av januari innan en segrare officiellt utses och i så fall kommer Polen vänta fram tills dess, skriver Reuters.

– Det hela beror på den politiska och juridiska utvecklingen i USA, förklarade utrikesministern i polsk radio.

Noterbart är att Joe Biden under sin valkampanj kritiserat Donald Trump för att ha gett sitt stöd till påstått auktoritära ledare och regimer i världen och pekat ut just Polen som ett exempel på detta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!