Pelosi kräver att Trump blir avsatt

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 8 januari 2021
- av Sofie Persson

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade vid en pressträff att president Donald Trump är en ”farlig man” som måste avlägsnas från presidentämbetet med omedelbar verkan.

Pelosi menar att det 25:e tillägget i konstitutionen måste användas och att kongressen annars kommer att överväga att ställa Trump inför riksrätt.

Det åsyftade konstitutionella tillägget specificerar en rad omständigheter som kan leda till att vicepredenten eller kongressen övertar presidentens makt och befogenheter.


Annonser:


Pelosi sade att hon väntar sig svar från vicepresident Mike Pence om att inleda en sådan process under dagen. Gårdagens händelser i Washington DC kallar hon för ett ”kuppförsök” och att Donald Trump underminerar den demokratiska processen.

Det här är en nödsituation, säger Pelosi som alltså menar att de 12 dagar som nu återstår av Trumps .

Vicepresidenten Mike Pence har av Trump personligen kritiserats för att ha svikit sin uppgift i samband med de dramatiska protesterna i Washington.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.