Pedofilläkare skaffade barn via surrogat

publicerad 12 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En spansk läkare avtjänar just nu ett fängelsestraff för sexualbrott mot 45 barn i Sverige. Innan gripandet hann pedofilen skaffa ett ”eget” barn genom en spansk surrogatagentur, och mycket tyder på att han planerar att bli flickans vårdnadshavare efter att han friges.

Det är statskanalen SVT som rapporterar om hur den spanske läkaren arbetat på en rad olika vårdinrättningar i Sverige och 2020 dömdes mot sitt nekande för sexualbrott mot barn – där flera barn var patienter.

Mannen dömdes till 7 års fängelse fängelse och utvisning på livstid. Han greps i samband med att han skulle hämta sin nyfödda dotter i Ukraina, som blivit till efter att mannen anlitat en surrogatagentur baserad i Spanien.

Pedofilen är registrerad som flickans far och enligt spanska journalister är hon nu spansk medborgare och bor tillsammans med mannens föräldrar i Spanien – där han också avtjänar straffet. Pedofilen uppges även besöka sin dotter ibland.

Enligt agenturen fattade man inga misstankar när man tecknade ett avtal och även om de sociala myndigheterna i Spanien känner till övergreppen vill de inte uttala sig om fallet. Inte heller vill pedofilens föräldrar svara på några frågor.

“Outgrundligt manipulerande”

Till vintern har mannen avtjänat sitt fängelsestraff, och mycket tyder enligt statskanalens källor på att han då planerar att ta rollen som flickans vårdnadshavare.

– Jag kan inte släppa den tanken. Jag tänker ofta på det här barnet. Han är jättesmart och manipulerande på ett nästan outgrundligt sätt. Jag är rädd för honom att han lurar systemet på något sätt, uppger den tidigare kollegan Claude Kollin.

Enligt Michael Hellner, professor inom internationell privat- och processrätt vid Stockholms universitet, är det inte otänkbart att pedofiler och sexualbrottslingar kan skaffa barn via surrogatagenturer även i Sverige.

– Det finns inget uttalat ansvar eftersom agenturerna inte är lagreglerade, menar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!