Påven Franciskus beordrade på lördagen att Joseph Strickland, biskopen av Tyler, Texas, skulle avsättas. Den konservative prelaten har varit en hård kritiker av påven och kommit att symbolisera splittringen inom den amerikanska katolska kyrkan.
I ett uttalande från Vatikanen meddelades att Franciskus ”befriat” biskop Joseph Strickland från det pastorala styret av Tyler och utsett biskopen av Austin till tillfällig administratör i hans ställe.
Strickland, 65, har framträtt som en ledande kritiker av Franciskus liberalisering av kyrkan och anklagade tidigare i år påven för att ”underminera trosuppfattningen”. Han har varit särskilt kritisk till Franciskus senaste möte om den katolska kyrkans framtid, under vilket kontroversiella frågor diskuterades, inklusive strategier för kyrkan att bättre ”välkomna” hbtq-personer.
Tidigare i år skickade Vatikanen in utredare för att undersöka Stricklands styrning av stiftet, efter rapporter och klagomål. Vatikanen offentliggjorde aldrig resultaten och Strickland insisterade på att han inte skulle avgå frivilligt och sade i intervjuer att han 2012 fått mandat att tjäna som biskop av den avlidne påven Benedict XVI och inte kunde avsäga sig detta ansvar.
I pray that this effort is prayerful, respectful and focused on Jesus. He is the only support I need and I feel the profound embrace of His Sacred Heart. I appreciate the vigorous faith this is inspired by but please remember I am nothing, Jesus is everything. Viva Cristo Rey! https://t.co/KQufzP9Phz
— Bishop J. Strickland (@BishStrickland) November 12, 2023
Står fast vid beslut
I en intervju av den konservativa webbplatsen LifeSiteNews berättar Strickland att en av anledningarna till att han avsattes var hans vägran att införa Franciskus begränsningar och restriktioner kring hur den latinska (tridentinska) mässan ska genomföras.
Franciskus slag mot den gamla liturgin har blivit ett samlande rop för traditionella katoliker som motsätter sig påvens liberala idéer. Strickland berättade för sajten att han vägrade genomföra begränsningarna ”eftersom jag inte kan svälta ut en del av min flock”.
Han sa att han stod fast vid sitt beslut, att han skulle göra det igen och tillade att ”jag känner stor frid i Herren och den sanning som han dog för”.
Avskedandet har väckt hård kritik bland konservativa och traditionella katoliker på sociala medier. Det hela har beskrivits som en krigsförklaring och Franciskus själv som ”en fara, inte bara för katoliker världen över utan också för hela världen”.
”Kristus fiender”
Vatikanens två utredare som skickades för att granska Strickland ska ha kommit fram till att dennes ”fortsatta tjänstgöring inte var möjlig” – men eftersom han själv vägrade avgå avsattes han två dagar senare av påven.
The removal of His Excellency Archbishop Joseph Strickland, especially after the failure to ambush him with the Apostolic Visitation, appears as a cowardly form of authoritarianism, which in no way fits with Bergoglio’s rants about “welcoming” and “inclusiveness.”
Seeing the… pic.twitter.com/7bp2AxpK2D
— Arcivescovo Carlo Maria Viganò (@CarloMVigano) November 11, 2023
Den avsatte biskopen får också stöd av den italienske ärkebiskopen Carlo Maria Vigano, som tidigare krävt påve Franciskus avgång. Enligt Vigano vittnar avsättningen av Strickland om en ”feg form av auktoritarianism” hos påven.
”Denna affär kommer att avslöja vem som står med Kristi sanna kyrka och vem som väljer att stå med hans uttalade fiender”, förkunnar Vigano på plattformen X.
Kyrkans liberalisering
Den katolska kyrkan har på senare tid genomgått en omfattande liberalisering på flera plan och den nuvarande påven har beskrivits som drivande i att få kyrkan att steg för steg anamma vänsterliberala värderingar.
Nyligen lät påvestolen också meddela att transpersoner kan döpas av präster, utses som gudföräldrar eller vara vittnen vid katolska äktenskapsceremonier.
– Vem är jag att döma, svarare Franciskus även när han fick frågan om sin syn på homosexuella par.