Paludan nekas tillträde till Storbritannien

publicerad 21 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Rasmus Paludan bränner en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i en manifestation den 21:a januari 2023.

Den islamkritiske politikern och provokatören Rasmus Paludans resa till Storbritannien har blivit inställd på grund av att han nekas tillträde till landet och blivit satt på en övervakningslista.

På Twitter meddelande Paludan att han planerade en resa till Storbritannien för att under onsdagen bränna koranen i Wakefield när den muslimska fastemånaden ramadan påbörjas.

Nu nekas den dansk-svenske politikern att komma in i landet, rapporterar brittiska statskanalen BBC. Den brittiska säkerhetsministern Tom Tugendhat menar att Paludan även lagts till på Storbritanniens övervakningslista för invandrare och tillägger att dansken inte skulle ”främja allmänhetens bästa”.

Paludan utförde senast en i januari en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Detta gjorde att turkiska makthavare reagerade särskilt starkt och man tog detta som ytterligare en anledning att inte släppa in Sverige i Nato. När Paludan senare ansökte om att göra ytterligare en koranbränning vid ambassaden sade Stockholmspolisen i dialog med Säpo nej, han nekades även tillstånd att genomföra en protest utanför Iraks ambassad.

Wakefield har uppmärksammats i brittisk media sedan en 14-årig autistisk pojke tagit emot dödshot efter att han tappat en koran på golvet så att den fick mindre skador. Han ska ha fått bära med sig boken som straff för att han förlorat en omgång i dataspelet Call of Duty mot andra elever. Det hela ledde till rykten om att koranen skändats eller bränts, där rektorn sedermera fördömde pojkarna och skolledningen svarade med att stänga av de fyra inblandade eleverna. 14-åringens mamma tvingades också i praktiken gå ut och be om ursäkt till muslimer som känt sig kränkta av händelsen, skriver bland annat Daily Mail.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!