Pakistanierna trotsade våldet under valdagen

publicerad 11 maj 2013

När 86 miljoner röstberättigade pakistanier gick till val under lördagen genomfördes det i skuggan av talibanernas våldsamma attacker. Trots det blev valdeltagandet högre än väntat.

De pakistanska talibanerna, som har nära kopplingar till al-Qaida, har dödat mer än 120 människor i valrelaterade händelser sedan april. Talibanerna som försöker störta den USA-vänliga regeringen, anser att valet är icke-islamistiskt.

Genom att gå till angrepp mot de mer sekulära partierna, däribland den styrande koalitionen som leds av PPP och ANP, har talibanerna fått flera kandidater till koalitionen att hoppa av efter att ha blivit hotade, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under lördagen har miljoner pakistanier strömmat till de runt 70 000 valstationer som finns runt om i landet. Omkring hälften av valstationerna riskerar att utsättas för attacker.

Det sekulära Nationella awamipartiet, ANP, har liksom det avgående regeringspartiet PPP varit de två partier som drabbats hårdast av talibanernas attacker.

Det religiöst konservativa partiet Jeemat-e-Islami har dragit tillbaka sina kandidater från alla valkretsar i Karachi och Hyderabad efter att ha uttalat sig om att valet Karachi är riggat.

Många tippar att kampen om premiärministerposten nu står mellan Nawaz Sharif som leder högerpartiet PML-N och mittenpartiet PTI:s ledare, den forne cricketspelaren Imran Khan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!