Pakistan utvisar 1,7 miljoner utländska medborgare

publicerad 31 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Ledare för folkgrupperna Pashtun and Hazara rådslår i ett möte i Khas Uruzgan, Afghanistan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pakistans regering har fattat beslut om att utvisa uppskattningsvis 1,7 miljoner utländska medborgare, varav flertalet är afghaner, som vistas illegalt i landet. De har tid fram till den 31 oktober att lämna landet eller riskera att deporteras.

I början av oktober meddelade Pakistans inrikesministerium att migranter som vistas olagligt i landet får 28 dagar på sig att lämna landet på eget initiativ, och att man kommer att erbjuda “belöningar” för information om de som inte lämnar landet före tidsfristen den 31 oktober.

Pakistan är det land som tagit emot flest afghanska flyktingar sedan den sovjetiska invasionen 1979, vilka enligt uppgift från Islamabad uppgår till så mycket som 4,4 miljoner. Efter talibanernas maktövertagande 2021 har ytterligare 600 000 afghanska flyktingar flytt till Pakistan, enligt siffror från FN:s flyktingorgan.

Pakistans krafttag mot illegala migranter följer på en bakgrund av ökade fientligheter mellan regeringen i Islamabad och talibanmyndigheterna i grannlandet Afghanistan. Pakistan har under det gångna året sett en kraftig ökning av angrepp från grupper inom det egna landet och från Afghanistan.

När tidsfristen nu närmar sig sitt slut skyndar sig tusentals afghaner att återvända till sitt hemland som en del av den påskyndade repatrieringsprocessen.

Afghaner
Tusentals afghaner har hittills valt att lämna Pakistan frivilligt. Foto: Sayed Omarshah/IFRC

Talibanregimen fördömer beslutet

Myndigheterna i Islamabad har lovat att verkställa utvisningarna på ett “stegvis och ordnat sätt”. Man har också tydliggjort att insatserna inte kommer att riktas mot de omkring 1,4 miljoner afghanska flyktingar som bor lagligt i Pakistan eller de cirka 900 000 som har giltiga afghanska medborgarskapskort och med detta är formellt registrerade i Pakistan som ekonomiska migranter.

Vi talade om att utvisa illegala invånare, men budskapet förmedlades som om vi bara utvisade afghaner. Regeringens budskap var inte bara för afghaner, det (gäller) för alla illegala invandrare, uppger Pakistans inrikesminister Sarfaraz Bugti som betonar att regeringen inte har några planer på att förlänga tidsfristen.

Afghanistan har uppmanat Pakistan att se över deportationsplanen. I samband med en intervju med afghansk tv i förra veckan uppmanar bland annat talibanernas talesman, Zabihullah Mujahid, Pakistan att behandla afghanska flyktingar “humant”, samt förlänga tidsfristen för avvisningarna. Talibanstyrets regering har nyligen också upprättat särskilda läger på den afghanska sidan av gränsen för att ge omedelbart skydd, hälsovård, mat och ekonomiskt stöd till familjer som återvänder från grannlandet.

Pakistan

Namnet Pakistan myntades ursprungligen av en aktivist inom Pakistanrörelsen vid namn Choudhry Rahmat Ali, som i januari 1933 publicerade det (ursprungligen som "Pakstan") i en pamflett betitlad "Now or Never". Rahmat Ali förklarade namnet som en akronym: "Det är sammansatt av bokstäver från namnen på alla våra hemländer, indiska och asiatiska, Panjab, Afghania, Kashmir, Sindh och Baluchistan".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!