Pakistan bombar Iran

publicerad 18 januari 2024
- av Isac Boman
I såväl väst som öst oroar man sig nu för att konflikten ska eskalera ytterligare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Minst nio personer har dödats i pakistanska robotattacker mot iranska mål. Pakistans utrikesministerium hävdar att det är ”terrorister” som dödats och att det rör sig om ”riktade militära precisionsangrepp”.

Bara dagar efter att Teheran attackerat positioner i grannlandet svarade Pakistan med egna attacker och ska ha dödat minst nio personer, varav flera ska ha varit barn eller kvinnor.

Pakistanska myndigheter uppger att det handlar om attackerar mot ”terroristmål” i gränsprovinsen Siestan-o-Baluchistan och hävdar att man ”till fullo respekterar Islamiska republiken Irans suveränitet och integritet”.

Det enda syftet med dagens handling var att skydda Pakistans egen säkerhet och nationella intresse, vilket är av största vikt och inte får äventyras”, påstås det vidare.

Iran har krävt en förklaring till angreppet, men det är tveksamt om man godtar Pakistans försäkran om att det är terrorister som dödats.

Kina vill medla

Så sent som i tisdags attackerade Iran baser tillhörande den militanta sunnigruppen Jaish al-Adl inne i Pakistan – vid det tillfället uppgavs att två barn dödades och attacken fördömdes som en ”oprovocerad kränkning” av Pakistans luftrum.

Den iranska attacken tros ha motiverat Pakistan att utföra beskjutningar och man har även kallat hem sin ambassadör från Iran och hindrat Teherans sändebud från att återvända till Islamabad.

Även andra länder tycks oroas av en möjlig eskalerande konflikt mellan Sunnidominerade Pakistan och Shiadominerade Iran och länderna uppmanas till återhållsamhet. Kina har också erbjudit sig att medla i konflikten.

– Den kinesiska sidan hoppas innerligt att de två sidorna kan utöva lugn och återhållsamhet och undvika en upptrappning av spänningarna, sade utrikesministeriets talesman Mao Ning under en presskonferens.

– Vi är också villiga att spela en konstruktiv roll i deeskaleringen av situationen om båda sidor så önskar, fortsatte hon.

Även Ryssland och EU säger sig vara oroade över utvecklingen och manar till besinning och dialog, medan USA nöjer sig med att enbart kritisera Irans attacker.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!