Över 100 dödade i terrordåd i Iran

publicerad 3 januari 2024
- av Isac Boman
Kvinna vårdas av sjukvårdspersonal efter bombdåden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under en minnesceremoni för den mördade generalen Qassem Soleimani inträffade två sprängdåd med några minuters mellanrum. Minst 103 personer ska ha dött i attentaten och Irans president svär nu att ”hämnas på de som låg bakom terrorattackerna”.

Bombdåden ägde rum i den iranska staden Kerman, på årsdagen av general Qassem Soleimanis dödsdag, och ytterligare omkring 150 personer ska ha skadats i attackerna som skedde i anslutning till den moské där generalen ligger begravd.

– Händelsen är en terroristattack, säger Rahman Jalali, vice guvernör i Kerman-provinsen, till iransk stats-tv.

– Vi kommer definitivt att hämnas på de som ligger bakom terroristattacken i Kerman, deklarerar president Ebrahim Raisi.

Ett flertal av de dödade ska ha varit barn och ännu har ingen officiellt tagit på sig attackerna – även om många pekar på Israel som så sent som under juldagen dödade en iransk brigadgeneral i ett flyganfall.

Oro för krig

General Qassem Soleimani tjänstgjorde i det iranska revolutionsgardet och var befälhavare för dess elitstyrka Quds där han spelade en viktig roll i att stärka landets militära närvaro i Irak, Syrien och Libanon.

Han mördades i en amerikansk drönarattack den 3 januari 2020 i en operation som genomfördes tillsammans med Israel.

Det finns nu en utbredd oro för att kriget i Gaza ska eskalera ytterligare och att hela regionen dras in i ett utdraget och fullskaligt krig.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!