Ottawas polischef tvingas avgå

Coronarepressionen

publicerad 16 februari 2022
- av Jan Sundstedt
Peter Sloly.

Ottawas polischef Peter Sloly avgår efter skarp politisk kritik mot att han inte gjort ”tillräckligt” för att krossa de protester mot Kanadas coronapolitik som pågår i huvudstaden.

Sloly har tidigare öppet deklarerat att hans mål är att få slut på protesterna i Ottawa, men har samtidigt blivit föremål för mycket kritik från politiker som önskar att polisen slår ner hårdare mot demonstranterna.

Så sent som i förra veckan deklarerade han att han inte har några som helst planer på att avgå – men nu har han alltså ändå gjort just detta.

– Sedan starten av den här demonstrationen har jag gjort allt tänkbart för att skydda staden och stoppa denna oförutsägbara kris som saknar motstycke, säger han i ett uttalande och tillägger att han tror att polisen nu efter hans avgång är bättre rustade att ”avsluta ockupationen”.

Sloly hade egentligen kontrakt fram till 2024 och enligt Robbin Levinson-King från BBC News Toronto tvingas han avgå eftersom polischefen enligt somliga upplevts ha gått för mjukt fram mot demonstranterna. Ett exempel som nämns i sammanhanget är att man inte gripit personer som bistått demonstranterna med bränsle och förnödenheter.

Kritiker säger att demonstranterna har fått arrangera vad som ibland liknat en fest på Ottawas gator med minimala konsekvenser, komplett med hoppborgar, grillar och en badtunna”, förfasar han sig.

Under måndagen införde också premiärminister Justin Trudeau, för första gången i Kanadas historia, ett särskilt undantagstillstånd i syfte att ge den federala regeringen större möjligheter att bekämpa och straffa demonstranterna. Såväl federala som regionala polisstyrkor har också kallats in för att försöka kväsa protesterna.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.