Österrike vill förbjuda politisk islam

publicerad 13 november 2020
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Österrikes regering agerar nu efter det muslimska terrordådet i Wien i början av november. Den kristdemokratiske förbundskanslern Sebastian Kurz vill att personer som döms för terrorbrott ska kunna hållas fängslade på obestämd tid och säger sig även vilja förbjuda ”politisk islam” och föra register på imamer.

Personer som döms för terrordåd i Österrike föreslås få fängelse på obestämd tid, eller så länge som myndigheterna bedömer att dessa kan utgöra ett hot.

Om en psykiskt störd brottsling kan hållas inlåst livet ut för att han utgör ett hot så kan en terrorist som utgör ett hot hållas inlåst livet ut, sade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vid en presskonferens enligt flera medier.
Det återstår ännu att se om en sådan lagstiftning är kompatibel med Europakonventionen. En psykiskt sjuk brottsling och en terrorist kommer dock att bedömas på helt olika sätt.

Förbundskanslern ska vidare ha kallat dessa terrorister för ”tickande bomber”. Enligt honom finns det över 150 personer i Österrike som stridit för terrorstämplade grupperingar utomlands, varav flera sitter i fängelse. Ytterligare ett hundratal sådana individer med kopplingar till Österrike befinner sig utomlands.

De nya förslagen är delar av ett ”antiterrorpaket”, som skapats i efterdyningarna av terrordådet i Wien. I paketet ingår även att en dömd person som avtjänat sitt straff kan hållas under fortsatt övervakning med till exempel elektronisk fotboja. Därtill ska regeringen även kunna dra in österrikiska medborgarskap vid terrorbrottsdomar, och göra det lättare att dra in körkort och vapenlicenser.

Man vill även föra register över imamer, som bedöms sprida terrorpropaganda, och man vill även kunna stänga ner moskéer snabbare. Enligt integrationsminister Susanne Raab, ska det att inkluderas ett ”uttryckligt, straffrättsligt förbud av politisk islam i Österrike”.

Det nationalistiska partiet FPÖ vill ha ännu hårdare lagar. Partiledaren Norbert Hofer dömer ut Schengen-samarbetet som ett stort misslyckande och kräver att Österrike ska ta ansvar endast för sina egna gränser.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!