Oppositionsseger i valet på Åland

publicerad 21 oktober 2019
- av Isac Boman
Ålands lagting i Mariehamn.

Det blir en ny regeringskonstellation på Åland. Det står klart efter att de 30 parlamentsplatserna i Ålands lagting fördelats i söndagens val.

Liberalerna tappar sin regeringsbärande ställning och backar från 7 till 6 mandat. Regeringskollegorna socialdemokraterna och moderaterna backar från 5 till 3 mandat respektive från 5 till 4 mandat.

Stor valvinnare och ny regeringssonderare blir centern, som med 27,9 procent av rösterna tog 9 mandat efter att ha suttit i opposition under den gångna mandatperioden. Centerpartiet på Åland låter sig svårligen jämföras med sin nuvarande motsvarighet i Sverige och påminner mer om det finländska centerpartiet där kopplingen till landsbygdens befolkning är mer betydelsefull.

Vid sidan av Centerpartiet går det sakpolitiskt fokuserade partiet Obunden Samling framåt till 4 mandat från sina tidigare 3. Det självständighetsvänliga partiet Ålands Framtid backar från 2 till 1 mandat medan det invandringskritiska partiet Åländsk Demokrati lyckas försvara sitt enda mandat i parlamentet. Det gröna partiet Hållbart Initiativ kommer in i parlamentet för första gången och får 2 platser i lagtinget.

Regeringens planer på att möjliggöra röstning över internet ställdes in bara två veckor före valet, med följden av att många ålänningar boende annorstädes eller på resa missade sin möjlighet att röst – något som benämndes som en “Valskandal värdig en bananrepublik” på den lokala Ålandstidningens ledarsida.

Ålands autonomi uppkom som en följd av den så kallade Ålandsfrågan som var en mellanstatlig tvist mellan Sverige och Finland. Ålandsrörelsen med sin förgrundsgestalt Julius Sundblom kämpade för en åländsk återförening med Sverige och hade understöd för detta från svenskt håll, men efter finländskt motstånd blev den slutliga kompromissen i Nationernas Förbund år 1921 att Åland gavs internationella garantier för att bevara sitt svenska språk och kultur. Åland demilitariserades därtill som en del av Sveriges önskan att Åland inte skulle kunna utgöra ett strategiskt hot mot Stockholm. Åland har lagstiftningsbefogenheter inom områden vid sidan av skatte-, försvars- och utrikespolitiska frågor, vilka ligger inom den finländska regeringens maktbefogenheter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!