Oppositionen utropar seger i Polen

publicerad 16 oktober 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Partiet Lag och rättvisa kan förlora regeringsmakten i Polen, att döma av vallokalsundersökningar. I nuläget ser det ut som att oppositionsledaren Donald Tusks koalition kommer att ta fler mandat än sittande regering.

Det sittande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa ser ut att få 37 procent av rösterna, vilket är flest av alla partier. Det räcker dock inte till för att få egen majoritet, rapporterar skattefinansierade SVT. Det skulle innebära att man får 200 mandat i det polska underhuset sejmen med totalt 460 platser.

Tillsammans får oppositionsgrupperna, däribland Medborgarkoalitionen som bildas med partiet Medborgarplattformen samt ytterligare småpartier, och även den politiska rörelsen Tredje vägen som består av Polska folkpartiet tillsammans med bland annat det nybildade partiet 2050, sammanlagt 248 mandat, vilket innebär att dessa kan komma att få bilda regering. Dock kan man behöva ytterligare stöd från partiet Nya vänstern.

Den grymma tiden är över, partiet Lag och rättvisas tid är över, säger oppositionsledaren Donald Tusk.

Den nuvarande premiärministern Mateusz Morawiecki har utropat valseger, där det dock inte framgår om han syftar på att hans parti fått flest röster eller att man bedömer att man kan behålla sin koalitions majoritet.

Lag och rättvisa är vinnaren av parlamentsvalet 2023”, skriver han kort i en första kommentar på X.

Resultaten är ännu inte fastställda då man inte räknat alla röster.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!